Сред кандидатите на парламентарните избори тази седмица в Ирак е

...
Сред кандидатите на парламентарните избори тази седмица в Ирак е
Коментари Харесай

В Ирак проирански радикални групи официално навлизат в политиката

Сред претендентите на парламентарните избори тази седмица в Ирак е и пълководец от едни от най-твърдолинейните и авторитетни милиции в страната, тясно свързани с Иран, който в миналото е воювал против Съединени американски щати.

Хусейн Муанис е един от многото претенденти на подкрепяните от Иран шиитски фракции, борещи се за влизане в Народното събрание. Но е първият, намерено свързван с " Катаиб Хизбула " или " Бригадите Хизбула ", а това е сигнал, че радикалната формация публично влиза в политиката. Групировката е в листата на Съединени американски щати на терористичните организации и е упреквана от американски представители в осъществяване на набези против силите на Вашингтон в Ирак. Самият Муанис лежа четири години в пандиза - от 2008 до 2012 година, откакто беше вкаран там от американците, тъй като воюваше против техните сили.

" Нашето влизане в политиката е набожен дълг. Борих се против окупаторите с военни средства, а в този момент ще се боря против тях с политически ", сподели той наскоро пред Асошиейтед прес в диалог в офиса си в центъра на Багдад.

Петдесетгодишният Муанис споделя, че смъква зелената униформа на милициите, с цел да се впусне в политиката. Сега той е отпред на политическото придвижване " Харакат Хукук " или " Движение за права ", което ще се яви на изборите с 32 претенденти и

политическа стратегия, чийто акцент е върху изтеглянето

на американските войски от Ирак. Американските сили няколко пъти нанасяха удари по групировката " Катаиб Хизбула " покрай иракско-сирийската граница. През декември 2019 година Съединени американски щати нападнаха нейни военни обекти, откакто я упрекнаха за ракетен обстрел, при който във боен комплекс край Киркук в Северен Ирак почина жител на Съединени американски щати, нает по подизпълнителски контракт в областта на защитата. Тогава починаха към 20 членове на милициите.

Предизборните плакати на " Харакат Хукук " се виждат по улиците на доминираните от шиитите квартали на Багдад и в Южен Ирак.

На 10 октомври в Ирак ще бъдат създадени парламентарни избори. Те са петите подред след ръководената от Съединени американски щати инвазия, свалила през 2003 година диктатора Саддам Хюсеин, вследствие на която арабите сунити, които са малцинство, бяха отстранени от властта и тя бе поета от шиитското болшинство. Изборите бяха изтеглени с една година като реакция на всеобщите митинги от края на 2019 година против ендемичната корупция, неприятните публични услуги и безработицата.

Макар че новият избирателен закон разрешава да вземат участие повече самостоятелни претенденти, шиитските групировки не престават да преобладават в политическия пейзаж и се чака оспорвана конкуренция сред проиранските партии и техните милиции - най-голямата от които е обединението " Фатах ", и политическия блок на авторитетния шиитски националист Муктада Садр, най-големия победител на изборите през 2018 година

Съюзът " Фатах " включва ръководители, свързвани с паравоенните Сили за национална готовност, сплотяваща множеството проирански милиции, в това число " Катаиб Хизбула ", които работят с утвърждението на страната. Но

след митингите през 2019 година групировката загуби част от известността си,

откакто деятели упрекнаха твърдолинейните въоръжени фракции в грубо потушаване на митингите и потребление на бойни патрони и сълзотворен газ за разпространяване на стачкуващите.

, неведнъж демонстрираха и против сериозната интервенция на Иран в иракската политика. По време на траялите с месеци митинги бяха убити над 600 души, а хиляди бяха ранени. Според анализатори влизането на " Катаиб Хизбула " - групировката не е обвързвана с ливанското шиитско придвижване със същото име - може да е опит на Иран да ускори позициите на съдружниците си в иракския парламент.

Басам ал Казуини, политически анализатор от Багдад, сподели, че след протестното придвижване от 2019 година Иран е настоял хардлайнерите да влязат в политиката. " Харакат Хукук " отваря вратата за влизане на твърдолинейните фракции в политическия живот и в постройката на Народното събрание ", съобщи той, добавяйки, че не чака те да завоюват доста места.

Муанис, строен мъж с къса брада, съобщи, че повода да се захване с политика е разочарованието на хората от политическата обстановка и неуспехът на политиците, неспособни да извършат промени. " Затова участваме, с цел да донесем смяна ", сподели той. Муанис съобщи, че в случай че завоюва, ще работи в Народното събрание за " възобновяване на иракския суверенитет, като окупаторът бъде принуден да си тръгне ", имайки поради американците.

Помолен да разяснява разпространяването на оръжия, които са отвън контрола на страната, той сподели: " Когато окупацията свърши, тогава можем да обсъждаме това. Тогава повече няма да има потребност да се носят оръжия ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР