Сред изгонените от Северна Македония вчера руски дипломати е и

...
Сред изгонените от Северна Македония вчера руски дипломати е и
Коментари Харесай

Сред обявените от Скопие за персона нон грата руски дипломати е и Вассиан Змеев, управляващ руското подворие в София

Сред изгонените от Северна Македония през вчерашния ден съветски дипломати е и върховен свещеник на Московската патриаршия, който от няколко години живее и работи в София. Става дума за Вассиан Змеев, който ръководи съветското подворие в българската столица, само че от края на ноември предходната година е избран импровизирано от патриарх Кирил да дава отговор и за Македонската черква, захласната от владици свързани с комунизма, титовизма и югославските специфични служби. Това научи Faktor.bg от свои източници от западната ни съседка. Освен И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов, които са направили неуместни дипломатически дейности, Вассиан Змеев също е разгласен за личност нон грата и му е неразрешено за влиза повече в Сверна Македония. Четиримата би трябвало до пет дни да изоставен страната, удостоверява новината и.

Според македонски източници през последната година Вассиан от София се пробва да плете мрежа от правилни духовници, които да преориентират Македонската черква изрично към Москва и Белград и да спрат настъплението на Цариградската патриаршия. Вассиан работи в тясно съдействие с Куманово-осоговския митрополит Григорий, който намерено постанова съветско въздействие в македонската черква. Змеев е чест посетител в епархията му, в която се черкува съветският дипломат в Скопие Сергей Бездникин, а неотдавна сръбският патриарх Профирий почете Куманово-осоговската епархия и служи персонално с владиката Григорий, без да е имало покана от главата на Македонската черква архиеписокоп Стефан. Григорий от дълго време показва, че е правилен на Кремъл, а московският патриарх Кирил поздравява за празници македонците посредством любимеца си Григорияй.

Изгонването на Вассиан от Северна Македония слага в много неприятна светлина и България и Българската православна черква. В сгода на Москва нашият Св. Синод призна сръбския Томос, даден на Македонската черква, без значение, че е неканоничен и е срещу ползите на вярващите. Голямата част от духовниците и епархиите в западната ни съседка са насочени към Вселенската патриаршия и чакат Вартоломей да издаде най-сетне Томос за признание на самостоятелна Македонска черква. Именно поради това е и цялата хибридна интервенция, която руснаците разиграват под погледите на спяща София - да спрат въздействието на Вартоломей и да преориентират макенодците към Москва и Белград.

Скандалният Вассиан Змеев бе основно настоящо лице при визитата в София предходната зима на съветския митрополит Антоний, който е вторият човек след Кирил Гундяев в РПЦ. Заедно бяха признати и от представящия се за цар Симеон Сакскобурготски. Змеев е под директен надзор от Елеонора Митрофанова, дипломат на Русия у нас, настояват духовници, само че никой няма подозрения, че той извършва действително задания на съветските подривни служби.
След този скандал с изгонените от Северна Македония руснаци, България още веднъж лъсва в неприятна светлина, позволяваща на съветски свещеник от нейна територия да работи против държавните ползи на прилежаща страна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР