Сред хилядите съвети за здравословен начин на живот, диети, рецепти

...
Сред хилядите съвети за здравословен начин на живот, диети, рецепти
Коментари Харесай

Д-р Здравко Арнаудов: Внимавайте със здравословния начин на живот, може да е много опасен

Сред хилядите препоръки за здравословен метод на живот, диети, предписания с био артикули и безбройните разнообразни отзиви на всевъзможен тип експерти, които залитат по всевъзможни съвременни течения за хранене, спорт, хранителни добавки, попаднахме в Жената през днешния ден и на мнението на доктор Здравко Арнаудов, който изяснява базисни понятия по един естествен, скромен и най-важното – немаркетингов метод, тъй че един път вечно да се успокоим по истеричната тематика за здравословния метод на живот, на която всички сме жертви.

– Кои са най-разпространените заблуди във връзка с здравословния метод на живот, с които се сблъсквате в работата си?

– Няма такова разбиране като здравословен метод на живот. СЗО има определение за здраве, само че за здравословен метод на живот няма, а единствено общи рекомендации. Има профилактика, превантивна медицина, само че здравословен метод на живот – няма. Това е пазарно разбиране, което е дефинирано, с цел да продава услуги и артикули. Здравословният метод на живот – по модела, по който го схващат лаиците, е една илюзия, а за мен това е форма на автоагресивно държание. Масовото схващане за здравословен живот се свързва с физически натоварвания и метод на хранене. Всякакви разбирачи се упражняват да предлагат диети и режими, които сякаш носят изгоди за здравето. Истината е, че грижата за здравето сега се разделя на пасивна, дейна и демонстративна. Пасивната грижа, да вземем за пример, се показва в удължение на времето за сън, приложимост на „ по-качествени храни “, ергономичен стол в офиса – все неща, които да се пробват усъвършенстват качеството на живот. Активната грижа е натоварвания и ограничавания, които могат да бъдат от леки физически извършения, спорт или туризъм до маниакално ангажиране с претоварвания и корист с добавки, които сами преценете какъв брой са здравословни. За демонстративната грижа външният тип е очебийно значим. Тези хора държат да наподобяват добре и влагат обилни средства и старания за това, като козметични процедури, солариуми, СПА, пият витамини и вземат хранителни добавки.

Употреба на разнообразни „ екзотични храни “, да вземем за пример чия сред кюфтетата, е проява, че вършат нещо, в множеството случаи без да схващат какво. Соята е нещо неприятно, чията нещо потребно, само че какъв брой хора в действителност са чували за генетика и хранене!? В този смисъл здравословният метод на живот е маркетингово разбиране. Съществуват обаче действителни понятия като превантивна медицина и профилактика. Тоест – човек би трябвало да съблюдава някакви ограничавания или да поема нещо допълнително единствено при изискване, че той поправя избран параметър. Световната здравна организация извежда термина healthy lifestyle, само че той включва здравословен метод на живот още веднъж при избрани положения – при хора с нараснал мастен показател, при хора с остеопороза. Здравословният метод на живот не е образец – тичай 20 минути дневно, не пуши, не пий, не яж, не прави секс, и по този начин нататък. Даже при някои случаи нещата толкоз се преувеличават, че се стига до такава степен хора да търсят метод да смъкват равнищата на холестерол в кръвта си до „ нула “, нагледно казано. Обаче, в случай че човек остане без холестерол, оглупява, тъй като мозъкът е построен от холестерол. Освен това, мозъкът си създава самичък холестерол и остатъците се изхвърлят в кръвта. Колкото намалявате приема, толкоз мозъка усилва производството. Така че и по този въпроси не трябва да се изпада в крайности.

Всеки организъм и според от метода на живот има потребност от разнообразни неща – белтъчини, калории и така нататък Една жена, която прекарва деня си на бюро, не може да има същата диета, като един мъж, работещ физически труд. Опасно е да се ползва всичко на правилото copy-paste.

– Възможно ли е човек самичък да се диагностицира – да направи моментна картина на положението на организма си и оттова да реши какво да яде, какъв брой да се движи и така нататък?

– Не може самичък да си поставяш диагноза. Ако няма някакви отклонения в параклиничните си индикатори, което се вижда при проучвания в лаборатория, в случай че се усеща добре, в случай че резултатите от профилактичните му прегледи са положителни – кардиограма, физически обзор, този човек няма потребност да сменя метода си на живот.

– Какво ще кажете за два постоянно публикувани случая, при които дами протягат ръка към всевъзможни средства – наследствени проблеми с костната система, като остеопороза и проблеми с кожа/нокти/коса?

– По отношение на коса, кожа и нокти доста се приказва за локално отнасяне с кремове, в които има да вземем за пример Q10 и селен. Селенът е микроелемент, който се усвоява единствено вътрешно и в случай че вие се храните обикновено, а не преяждате, няма никакъв смисъл да си го добавите в допълнение. Магнезият също е микроелемент, който постоянно се прибавя в разнообразни хранителни добавки. Липсата му нормално е проблем при бременни дами. При неналичието му се получават крампи, само че това не постоянно е обвързвано с недостиг на магнезий. Ако обаче магнезият е допълнително в организма, този микроелемент може да докара до отмалялост, мускулна уязвимост, ритъмни и проводни нарушавания на сърдечната активност и прояви от страна на централната нервна система. Ние употребяваме местни средства за кожа, нокти и коса, само че кремовете в действителност не оказват помощ, те просто вършат по този начин, че светлината да се отразява и бръчките да не се виждат, кремовете не оправят бръчки, това е мит.

Както споделя един сътрудник – мажат се единствено въшки и краста. По отношение на питателните добавки за коса, кожа и нокти – това са витаминни артикули, в случай че се храним обикновено няма никакъв смисъл да ги пием. Проблемите с кожа, нокти и коса, нормално са проблеми на храненето (като усвояването на калция, например) или хормонални проблеми (дисбаланс), от което постоянно се получава косопад или омазняване. Хиперфункцията на щитовидната жлеза, женски хормони, бременност, менопауза – всичко това са хормонални проблеми при дамите, които нормално се отразяват на кожа нокти и коса. Проблемът в действителност идва от вътрешната страна, само че би трябвало да се разбере от кое място тъкмо, а не безсистемно да се пият витамини. В общата картина, когато човек си направи рутинни проучвания, те могат да насочат един доктор какво да се изследва още и по този начин да се откри какъв тъкмо е казусът.

– Какво тогава е вярното хранене? Хората в последно време са много комплицирани по този въпрос…

– Аз бих споделил, че вярно е да се яде, това, което ви харесва, като не се прекалява с нищо. Нищо, което е допълнително, не е вярно. Няма неприятно да се яде шоколад, значимото е да не се прекалява. Храненето би трябвало да е съобразено с метода на живот и натоварването на човек. Мъжете изгарят повече калории, дамите – по-малко. Хората, които работят физически труд, или са по- дейни, изгарят повече калории.
Много постоянно в рекламите има извънредно неправилни послания и не мога да схвана за какво никой не реагира. Ето, неотдавна чух в една реклама – „ понижава изгарянето на захари “ – ние би трябвало да усилваме изгарянето на захари, а не да го понижаваме, тъй като намаляването на изгарянето на захари води до напълняване и диабет.

– Един от главните причини за приема на хранителни добавки е, че ние към този момент не можем да си набавим нужните микроелементи, витамини и така нататък от храните, тъй като индустриално създадената храна към този момент е бедна на потребни съставки. Вярно ли е това?

– Точно противоположното е – храната ни доставя всичко належащо, а и сега ние по-скоро се прехранваме и нямаме потребност от спомагателен банкет на витамини и всевъзможни други измами. Единственото, което в действителност не е здравословен метод на живот, е да залитаме по съвременни тероии. Примерно – да стартираме да ядем единствено зеленчуци или единствено плодове. Плодовата захар се трансформира непосредствено в мазнини, тя не гори в организма, а напряко отива в черния дроб, където се трансформира в мазнини. Така че не прекалявайте с плодова захар. Дали ще си получите белтъците от свинско, пилешко, овче или телешко, няма никакво значение – един път попаднали в организма, белтъците, се разделят на обособени фрагменти аминокиселини и по-късно организмът си сглобява лични белтъци. Няма значение нито по какъв начин е гледано животното, нито какво е животното – ние ще си получим белтък от месото му. По отношение на по този начин наречените био, еко артикули, които се гледат с естествено наторяване, с цел да се понижи количеството на нитрати – това е добре, само че когато се тори с тор, за която не се знае каква е и какъв брой е, също е опит. Един агроном когато дозира, той знае какво се усвоява, какво ще бъде задоволително и ние имаме вяра, че тези хора си правят работата. Докато в био фермата кой какво мери и какво поставя не се знае. Ние не ядем толкоз отровни неща, колкото се опитваме да го изкараме.

– Какво бихте посъветвали хората, които избират да си оказват помощ с хранителни добавки?

– Чудесно е, че има хранителни добавки. Преди да си ги купи, човек би трябвало да си отговори на въпроса – за какво ги взимам. Да не се подвежда по рекламите и по милиграмите. Хората мъчно могат да преценят тези неща и това е работа на регулаторните органи. Добър образец са пробиотиците. Масово техният период на валидност е 2 години, в случай, че всички проучвания са потвърдили, че след 3 месеца в пробиотиците не остават живи бактерии, даже и да ги държите в ледник. Един от огромните легенди в последно време е комбинацията антибиотик-пробиотик, която доста постоянно се предписва. Пробиотиците са бактерии, а антибиотикът убива всички бактерии – и потребни и нездравословни. Всъщност, пробиотикът би трябвало да се пие след края на приема на антибиотик. Голям проблем у нас е, че фармацевтите са заинтригувани да продават, поради комерсиалната отстъпка, която получават, а не с цел да решат даден проблем. Затова би трябвало да се включат регулаторните органи, тъй като при търговията с добавки няма надзор, за разлика от медикаментите.

– Какво мислите за по този начин модерния колаген, който всеобщо се продава за хубава кожа?

– Докладите на Европейският орган за сигурност на храните (European Food Safety Authority, EFSA), споделят че няма причинно следствена връзка сред потреблението на колагени и изгоди за ставите или кожата.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР