Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че страната му

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че страната му
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия ще продължи да следва активен европейски път

Сръбският президент Александър Вучич съобщи във вторник, че страната му ще продължи да работи интензивно по европейския път, оповестява " Анадолу ".

В изказване след среща с Мануел Саразин, специфичния делегат на Германия за Западните Балкани в Белград, Вучич сподели, че Сърбия ще продължи да построява по-силни връзки с европейските народи.

" Сърбия е мощно ангажирана във всички действия, проведени в границите на Берлинския развой, а самодейността " Отворени Балкани " е различен самодеен метод на страната ни към районната интеграция ", сподели той.

Той добави, че е извънредно значимо тези старания да бъдат приети в Европейски Съюз, с цел да се насърчи и поддържат страните от района по европейския път.

По отношение на разговора сред Белград и Прищина събеседниците се съгласиха, че това е единственият верен метод за разрешаване на нерешени въпроси и реализиране на стабилно съглашение.

Вучич акцентира, че чака градивна поддръжка за разговор и намиране на компромисно решение, което да даде опция за трайна непоклатимост в района с използването на съществуващите съглашения и на първо място образуването на Съюза на сръбските общини, който липсва повече от девет години.

Саразин уточни, че политиката на разширение и напъните за задълбочаване на съдействието сред страните от Западните Балкани ще бъдат измежду целите на немската външна политика през идващите години, като акцентира желанието за по-голямо присъединяване на Европейски Съюз в района.

Делегациите на Сърбия и Косово ще се срещнат в петък за нов кръг от договаряния за нормализиране на връзките.

Европейски Съюз води договарянията сред двете страни от близо десетилетие, само че процесът претърпя неуспехи заради засиленото напрежение през последните години.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през февруари 2008 година и е прието от повече от 100 страни, в това число Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция.

Белград към момента твърди, че Косово е отделила се провинция. Китай и Русия са измежду страните, които занапред ще признаят Косово като самостоятелна страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР