Сръбският президент Александър Вучич вчера предложи да бъде създадено общо

...
Сръбският президент Александър Вучич вчера предложи да бъде създадено общо
Коментари Харесай

Вучич предложи да има обща икономическа зона на Западните Балкани

Сръбският президент Александър Вучич през вчерашния ден предложи да бъде основано общо икономическо пространство на Западните Балкани, съобщи ТАСС.

" Строителството на пътища е един от методите за основаване на единна икономическа зона на Балканите. Никой не би трябвало да се тормози, че това е някаква нова концепция за Югославия или за опити на надмощие на Сърбия. Вярвам, че общ пазар на Западните Балкани ще бъде в полза на всички. Тази икономическа зона няма да бъде подмяна на Европейски Съюз, а ще демонстрира грижата ни за себе си, до момента в който не приключим с дългия развой на евроинтеграция ", съобщи Вучич, който приказва в границите на 74-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

През 2017 година Вучич бе предложил на Балканите да бъде основан митнически съюз, който да сплоти 18 милиона души (Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Албания). Инициативата на Вучич обаче бе отхвърлена от прилежащите страни, напомня ТАСС.

Вучич съобщи през вчерашния ден още, че страната му независимо взима всевъзможни политически и стопански решения и ще резервира тази автономия. В частност Сърбия сама ще взима решения за пазаруването на газ, уточни президентът.

" В името на икономическия напредък Сърбия избира самостоятелната външна политика. Винаги споделяме, че имаме положителни връзки с Русия и Китай и нашите връзки със Съединени американски щати стават все по-добри; нашата работа е да следваме ползите на народа ", сподели още Вучич.

Президентът на Сърбия бе декларирал, че Белград възнамерява да усили тройно размера на купувания газ от Русия - от 2 милиарда куб. м. до 6-7 милиарда куб. м., в това число през " Турски поток ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (5060)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР