Сръбският президент Александър Вучич разпусна парламента и официално насрочи парламентарни

...
Сръбският президент Александър Вучич разпусна парламента и официално насрочи парламентарни
Коментари Харесай

Вучич разпусна парламента. Сърбия отива на предсрочни избори през декември

Сръбският президент Александър Вучич разпусна Народното събрание и публично насрочи парламентарни избори за 17 декември, оповестява " Ройтерс ". В същия ден ще се проведат и локални избори в някои общини, в това число и в столицата Белград.

" Живеем във време, в което е належащо всички ние да бъдем единни в битката за жизненоважните ползи на Сърбия, в която ще бъдем подложени на многочислен напън, както поради позицията ни за Косово, по този начин и поради други районни и световни въпроси ", съобщи Вучич след подписването на указа.

Експертите считат, че вотът и неналичието на работещ парламент ще разрешат на Вучич да завоюва време и да отсрочи решенията, свързани с Косово, на която Белград към момента гледа като на своя южна провинция. Разрешаването на разногласието обаче е едно от главните условия за участие на балканската страна в Европейския съюз.

Във вторник председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен посети Белград. От там тя съобщи, че и Сърбия, и Косово би трябвало да усилят напъните си за нормализиране на двустранните връзки на фона на непрекъснатите прояви на принуждение напоследък.

Исканията на Европейски Съюз за напредване на участието на Белград в блока включват налагането на по-строги наказания против Русия, по-силна битка с корупцията и проведената престъпност, както и промени в стопанската система, правосъдната система и в региона на правата на индивида.

Според някои вътрешни анализатори ходът на Вучич за привикване на нови избори е за той да укрепи личните си редици и да реформира ръководещата Сръбска прогресивна партия (СпП). Нейната известност понижава след месеци на митинги, някои от които бяха провокирани от две всеобщи стрелби в страната през май.

Според основаната в Белград социологическа организация " Стата " воденият от Вучич алианс ще получи към 44% от гласовете и ще би трябвало да търси съдружници, с цел да образува болшинство в 250-местния парламент.

Центристкият опозиционен блок " Срещу насилието ", формиран от леви, зелени и центристки партии, получава 38%. Ултранационалистическите и проруските партии се чака да имат общо към 11% от гласовете, демонстрират предварителните данни на " Стата " от предишния месец.

Вучич, който предходната година си обезпечи втори 5-годишен мандат отпред на страната, подаде оставка като началник на партията си през май, само че към момента има доста въздействие върху партийната политика.

Опозиционните партии и правозащитните групи упрекват Вучич, Сръбската прогресивна партия и нейните съдружници в автокрация, угнетяване на медийните свободи, изборни измами, принуждение против политически съперници, корупция и връзки с проведената престъпност. Вучич и неговите съдружници отхвърлят обвиняванията.

След като подписа указа, Вучич съобщи, че за Сърбия е значимо да " резервира мира, стабилността и вътрешното единение и (да) показа демокрацията ".

" Тази акция е опция да се показват разнообразни хрумвания, стратегии, политики, само че такива, които не заплашват виталните ползи на Сърбия ", добави той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР