Сръбският президент Александър Вучич прие днес руския посланик Алессандър Боцан-Харченкоь,

...
Сръбският президент Александър Вучич прие днес руския посланик Алессандър Боцан-Харченкоь,
Коментари Харесай

Шпионски скандал в Сърбия - Вучич прие руския посланик, депутат намеси България

Сръбският президент Александър Вучич одобри през днешния ден съветския дипломат Алессандър Боцан-Харченкоь, без той или неговият екип да разясняват настоящата тематика, засегнала връзките сред Белград и Москва след обявата на " шпионско " видео в края на предходната седмица.

Посланик Боцан-Харченко също е отказал коментар след срещата, написа " Блиц ". Кабинетът на президента обаче увери, че тематика на диалога е била плануваното визитата му в Москва на 4 декември и диалогът му там с съветския колета Владимир Путин. Това ще е 17-ата среща сред двамата, а единствено от началото на тази година - трета, отбелязва N1.

Телевизията изяснява, че при опит да изиска изявление с Боцан-Харченко екипът му е уверил, че събитието е планувано още преди няколко седмици и по отношение на идното посещаване на Вучич и други отговорности той не би могъл да разяснява.

Срещата следва абсурда с видеозапис, за който се твърди, че демонстрира по какъв начин съветският посланик Георгий Викторович Хлебан (обозначен в самото заглавие на видеоклипа като шпионин) дава пари на неидентифициран представител на сръбските управляващи (обозначен като сръбски агент). Според Агенцията за информация и сигурност на Сърбия видеото е достоверно, а Хлебан фактически е не просто посланик, а офицер от разузнаването.



" Ако всичко (на записа) се окаже истина, ще имаме съществени проблеми, " съобщи за " Блиц " министър председателят Ана Бърнабич, съгласно която със случая ще се занимава военното разузнаване на страната. Скандалът се развихри в миг, когато сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович бе на посещаване в Москва за срещи с ръководителя на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев и с цел да подпише съглашения за съдействие с Русия.

" Твърде специфични " връзки

Христо Грозев, публицист от проверяващия уебсайт Bellingcat, също отбелязя руснака като Георгий Хлебан. " Изглежда - без значение от общоприетото разбиране - че някои хора в сръбското разузнаване/правоприлагащи органи не са прекомерно удовлетворени от дейностите на ГРУ в Сърбия. " Под ГРУ се има поради съкращението, с което е известно съветското военно разузнаване.

Радио " Свободна Европа " отбелязва Хлебан като някогашен помощник-аташе в съветското посолство в Белград.

Няколко дни след началото на абсурда Кремъл побърза да увери, че връзките сред Москва и Белград - които и в двете столици акцентират като приятелски и здрави - няма да пострадат от абсурда. " Не знаем какъв случай беше това, следва да разберем, " съобщи прессекретаят на президентството Дмитрий Песков пред ТАСС. Според него партньорството сред Сърбия и Русия е " толкоз особено ", с връзки с " братско и съюзно естество ", че " нищо не може да им се отрази ".

Независимо от това Вучич свика през днешния ден Съвета за национална сигурност на страната, с цел да разиска обстановката. Според държавния вестник " Вечерне новости " президентът въпреки всичко ще разяснява тематиката до края на деня.

" Българска диря "?

В Сърбия има разнообразни мнения по тематиката. Сред тях е и този на депутата, който оглавява комисията за Косово и Метохия в сръбския парламент Милован Дрецун. Според Дрецун, който разяснява тематиката за публичния радио- и ефирен оператор РТС, става въпрос за " низ от хибридни операци " против Сърбия, а Белград би трябвало да намерения за механизъм, с който да се отбранява от това.

Въпросът е кой е направил записа и чия работа е имала ресурса за интервенцията, Дрецун позволи роля на " български проверяващ публицист " (вероятно визирайки Грозев), а и на българската страна - София бурно реагирала на разполагането на ракетни комплекси С-400 от Русия в Сърбия за взаимни учения, а Атлантическият съвет отправил предизвестие, че протичащото се е проблем поради евентуални " хибридни интервенции " и " терористични нападния " на Русия.

Според него има нов прикрит разследващ център с представители на служби на съседите - Северна Македония, Хърватия и България.

Това обаче не е първият опит на Дрецун да намеси София в шпионски скандал. Той по-рано тази година приказва за същия разследващ център, в който тогава обаче позволи, че има и албански представители. Депутатът напомни личните си думи, а и в хода на диалога неведнъж опита да свърже България и мощното ѝ разследващо наличие със случая.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР