Сръбският президент Александър Вучич получи много ясно послание от своя

...
Сръбският президент Александър Вучич получи много ясно послание от своя
Коментари Харесай

НАТО: Вучич получи много ясно предупреждение

" Сръбският президент Александър Вучич получи доста ясно обръщение от своя Генерален щаб, че в случай че реши да нападне Косово, силите на НАТО ще реагират незабавно ", заяви някогашният член на италианската войска и един от водещите специалисти за дейностите на сухопътните сили на Атлантическия пакт Томас Тайнър. Изявлението му е във връзка последното напрежение сред управляващите в Белград и Прищина.

" Мисля, че офицерите от Генерален щаб на сръбската войска доста ясно обясниха на президента Вучич, че в случай че реши да нападне Косово, военните самолети на НАТО ще реагират в границите на няколко часа. В рамките на 48 часа 173-та американската въздушно-десантна бригада щеше да бъде трансферирана на летището в Прищина, а италианската бригада " Фолгоре " щеше да бъде трансферирана на летището в Джаковица ", написа Тайнър в личния си профил.

Според него след ден щяла да се задейства и Механизираната италианска бригада " Пинероло ", която се намира в Бари и за два дни тя щяла да бъде трансферирана с кораби от Бриндизи до пристанището в Драч.

" За по-малко от 6 часа " Пинероло " с танкове " Центауро " ще доближи до Митровица по автомагистрала А1 ", написа още италианският специалист и акцентира: НАТО има проекти и към този момент 23 години се готви и тренира с цел да отбрани Косово.

" Ако сърбите в миналото тръгнат да атакуват, НАТО силите на Алианса ще имат въздушно превъзходство единствено за няколко часа, а по земя за няколко дни. НАТО се погрижи сръбските генерали да схванат това ", оповестява още Томас Тайнър.

В неделя късно през нощта косовското държавно управление отсрочи с един месец използването на новите гранични правила, които провокираха напрежение в северната част на страната, където етнически сърби блокираха пътища, незнайни въоръжени лица стреляха по косовски служители на реда, а в Косовска Митровица прозвучаха сирени за въздушно нахлуване.

До последното напрежение се стигна, откакто Прищина съобщи, че от този понеделник хората, които влизат в Косово със сръбски документи за идентичност, ще би трябвало да ги заменят с краткотраен документ по време на престоя си в страната. Правителството също по този начин съобщи, че етническите сърби, които имат регистрационни табели за коли, издадени от Сърбия, ще би трябвало да ги сменят с косовски в границите на два месеца.

Министър-председателят Албин Курти съобщи, че това е взаимен ход, защото Белград изисква същото от косовските жители, влизащи в Сърбия, напомня БГНЕС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР