Сръбският президент Александър Вучич каза снощи, че предсрочни парламентарни избори

...
Сръбският президент Александър Вучич каза снощи, че предсрочни парламентарни избори
Коментари Харесай

Вучич: Предсрочни парламентарни избори в Сърбия на 17 декември

Сръбският президент Александър Вучич сподели нощес, че предварителни парламентарни избори в страната ще има на 17 декември,  а той ще ги насрочи до втори ноември, оповестяват сръбските медии.

Освен парламентарни избори по думите му избори ще има за локалната власт в столицата Белград,  за локалното ръководство на сръбската самостоятелна област Войводина, а също и в общините, в които кметовете са решили да си подадат оставки, с цел да може локалните избори да се проведат дружно с парламентарните.

" Избори на 17 декември,  изпълнихме всичките им претенции (на опозицията – бел.ред.). Искаха избори в Белград и парламентарни избори и ги получиха, ще има избори и във Войводина, " сподели нощес Вучич пред сръбската телевизия Първа ТВ. Това съобщи Българска телеграфна агенция.

Миналия месец сръбският президент също уточни 17 декември като възможна дата за предварителни парламентарни избори.

Той посочи, че ще насрочи изборите, откакто се върне от Ню Йорк, където ще замине на 21 октомври за съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и означи, че по-късно ще има 65 дни до провеждането на изборите, осведоми Танюг.

Последните парламентарни избори в Сърбия бяха през април предходната година. Най-голяма поддръжка получи партията на Вучич Сръбската прогресивна партия, която разполага в Народното събрание със 120 места от общо 240. 

Вучич сподели още, че заради отговорностите си няма да има време да взе участие в предизборната акция и помоли жителите деликатно да слушат кой какво приказва.

Сръбският президент сподели още, че не има вяра да бъдат въведени наказания против сръбските жители поради  ескалация на напрежението в Косово от предишния месец, когато група въоръжени косовски сърби влезе в конфликт с косовската полиция и починаха един служител на реда и трима от нападателите. 

Вучич прикани сърбите от Косово в най-кратък период да провеждат избори за кметове на четирите общини в Северно Косово, където живеят най-вече сърби. 

„ Ще помоля нашите хора да излязат с начинания за образуване на избори в тези четири общини допустимо най-бързо. Това, несъмнено, е моя молба. Аз по този начин виждам нещата. Може би те ги виждат по-добре, по-различно, само че това е моята молба към тях. Да има избори допустимо най-скоро в четири общини в Северно Косово ", сподели Вучич.

Той добави, че по подобен метод ще стартира процесът на консолидация, тъй че главните лостове на ръководство да дойдат в ръцете на тези, които живеят там.

След като косовските сърби се изтеглиха от институциите в Северно Косово, в това число кметските постове, през април в четирите общини с преобладаващо сръбско население се организираха локални избори, които те бойкотираха. В резултат за кметове бяха определени косовски албанци. През май, когато новите кметове се пробваха да влязат в  кметствата, с цел да извършват отговорностите, се стигна до конфликти сред протестиращи косовски сърби и бойци от мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР