Сръбският премиер Ана Бърнабич взе участие в срещата на Кримската

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич взе участие в срещата на Кримската
Коментари Харесай

“Извън рамките на приемливото”. Сърбия дойде на Кримската платформа в Киев

Сръбският министър председател Ана Бърнабич взе присъединяване в срещата на Кримската платформа. С тази стъпка Белград сложи в комплицирано състояние освен Москва, само че и сърбите от Босна и Херцеговина.

Президентът на Сърбия Александър Вучич доста постоянно съпоставя страната си с Украйна във връзка с двойните стандарти на интернационалната общественост във връзка с териториалната целокупност на страните. И в действителност, когато сръбската самостоятелна област Косово и Метохия едностранно и без референдум разгласи своята самостоятелност през 2008 година, множеството западни страни признаха „ Република Косово “. Когато Крим организира референдум за обособяване от Украйна и обединяване с Русия, това стана причина за въвеждането на невиждани западни наказания против Руската федерация.

Въпреки тесните връзки на Сърбия с Русия и проруските настроения на голямото болшинство сърби, Белград отхвърля да признае съветската благосъстоятелност върху Крим и в това има желязна логичност - в края на краищата в този случай моралното право да се изисква че други страни считат Косово за сръбска автономност, а не за обособена страна, ще бъде изгубено. Освен това безспорното болшинство от сръбските политици се придържат към тази позиция, като се изключи доста маргиналните, които не влизат в Народното събрание.

На собствен ред Украйна публично също признава Косово и Метохия за част от Сърбия, само че Киев постоянно прави демарши против Белград. И освен депутатът от партията „ Европейска взаимност “ Алексий Гончаренко, който предходната година приказва в „ Косовския парламент “ и внесе във Върховната рада на Украйна проекторезолюция за признание на независимостта на „ Република Косово “.

Съвсем неотдавна, на 8 август 2023 година, Александър Мережко, ръководител на комисията по външна политика и междупарламентарно съдействие на Върховната рада на Украйна, член на президентската партия „ Слуга на народа “, подписа апел към западните държавни управления, призоваващ за преразглеждане на политика по отношение на Белград и Прищина. Документът, който беше иницииран от албано-британската депутатка Алисия Кърнс, приканва за фактическо увеличение на поддръжката за отчасти приетата " Република Косово ".

Тогава Александър Вучич сподели: „ Ако Украйна признае независимостта на Косово, един ден тя ще загуби всичко, което имаше в ръцете си – равнището на политическо доверие, да не приказваме за връзките със Сърбия. Как тогава да споделя, че съблюдава интернационалното право, Устава на Организация на обединените нации. Няма метод. Убеден съм, че Владимир Зеленски няма да изхвърли този коз от ръцете си “.

Заслужава да се означи, че от началото на СВО Вучич старателно избягваше срещи със Зеленски, само че на 22 август политиците въпреки всичко организираха договаряния - като част от неофициалната среща на водачите на балканските страни и управлението на Европейския съюз в Атина. В същото време основната „ звезда “ на срещата беше президентът на Украйна, а спорът на територията на тази страна стана основна тематика на срещата.

След диалог със Зеленски Вучич изрази „ повече от убеденост “, че Киев няма да промени позицията си по въпроса за непризнаването на независимостта на самопровъзгласилото се Косово. Сръбският водач акцентира, че Сърбия поддържа териториалната целокупност на Украйна и ще продължи да го прави. По време на половинчасовия диалог, съгласно Вучич, са били разисквани и въпроси на съдействието в бъдещото следвоенно възобновяване на Украйна.

„ Имах правилен и открит диалог със Зеленски. Той се интересуваше какво е ситуацията, какво мислят хората в Сърбия, за какво мислят по този начин. Тогава му описах за случилото се през 1999 година (натовските бомбардировки), приказвах и за териториалната целокупност. Потвърдих, че Сърбия поддържа териториалната целокупност на Украйна и не трансформира тази позиция. Говорихме за бъдещи форми на съдействие. Украинците в този момент са въвлечени в сериозна война, само че те също би трябвало да мислят по какъв начин ще възстановят страната. Говорихме и за Косово и Метохия “, сподели Вучич.

В известието за срещата с Вучич на уеб страницата на Зеленски обаче не се загатва Косово и Метохия. Там се показва единствено, че „ взаимната поддръжка за териториалната целокупност и суверенитет е значима част от партньорството сред Украйна и Сърбия “. Дали горепосоченото писмо на съпартиеца Зеленски е форма на такава поддръжка е риторичен въпрос. Също по този начин е ясно, че Киев не чака взаимност от Белград.

В края на срещата Володимир Зеленски предложения Александър Вучич да „ поддържа украинската формула за мир и да вземе присъединяване в третата среща на високо ниво на интернационалната Кримска платформа на 23 август тази година “.

Сърбия кардинално отхвърли да взе участие в двете предходни срещи на Кримската платформа, които се организираха в Киев и Загреб. Белград с съображение счита този формат за западна пропагандна акция, ориентирана против Русия, и не вижда причина да нервира Москва за дреболии. Тази година обаче всичко се промени.

По време на срещата на Кримската платформа на 23 август в Киев ненадейно беше оповестено онлайн изявление на сръбския министър председател Ана Бърнабич. Несъмнено решението за присъединяване в събитието е взето от Александър Вучич. Тя съобщи, че Сърбия " не е ценностно неутрална ", като добави, че нейната страна " изцяло зачита териториалната целокупност и суверенитета на Украйна ".

Бърнабич акцентира „ нашето обвързване да съблюдаваме правилата на интернационалното право, териториалната целокупност и политическата самостоятелност на страните “, добавяйки: „ Искрено съжаляваме за страданието на Украйна и украинския народ, споделяме възприятията на украинския народ и Украйна, които са същински другар в Сърбия “.

„ Ние ще продължим да обръщаме особено внимание на филантропичната обстановка в Украйна и ще продължим да предоставяме помощ на Украйна, както се вижда от неотдавнашното ни решение да дарим артикули и медикаменти за облекчение на филантропичните премеждия “, сподели Бърнабич.

Сръбските проправителствени медии подчертават върху обстоятелството, че министър председателят не е коментирал задачите на Кримската платформа и „ не е осъдил Русия за, както непосредствено обявиха други участници и уредници, експанзия и окупация на част от Украйна “. Наистина, на фона на текста от гореспоменатата декларация от срещата на високо ниво в Атина — „ пред предизвикването на съветската експанзия, ние показваме нашата непоколебима поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, която се основава на полезностите на демокрацията и върховенството на закона “, Бърнабич не сподели нищо.

Но обстановката се утежни от персоналното посещаване в Киев на двама членове на Президиума на Босна и Херцеговина представители на хърватите и мюсюлманите - Желко Комшич и Денис Бечирович.

Те освен участваха в съвещанието на Кримската платформа, само че и участваха в агитационен театър в Буча и остро подлагаха на критика водача на сърбите в БиХ, президента на Република Сръбска Милорад Додик за откровената му проруска позиция. Комшич и Бечирович, които дойдоха в Киев де факто като частни лица, защото президиумът на БиХ не е взел решение за тяхното посещаване, също обявиха, че позицията на Додик " не отразява мнението на всички жители на Босна и Херцеговина ". В отговор самият Додик сподели същото за представителите на хърватите и мюсюлманите, като акцентира, че сърбите в БиХ имат специфична позиция във връзка с спора в Украйна.

В същото време посолството на Руската федерация в Босна и Херцеговина остро осъди идването на Желко Комшич и Денис Бечирович в Киев. „ Присъствието на някои членове на Президиума на Босна и Херцеговина на по този начин наречената среща на високо ниво на Кримската платформа се възприема от съветската страна като искрено неприятелска стъпка. Ние считаме всевъзможен тип присъединяване в това събитие като посягане против териториалната целокупност на Руската федерация. Запазваме си правото да отвърнем на вражески дейности “, се споделя в изказване на съветската дипломатическа задача.

Очевидно, с цел да предотврати сходно изказване на съветското посолство в Белград, сутринта на 24 август ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич се срещна с съветския дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко. „ Събеседниците обмениха отзиви по отношение на настоящото положение на двустранните връзки, като показаха съвместен ангажимент за по-нататъшно развиване на политическото и икономическо съдействие “, се споделя в изказване на сръбското външно министерство. Демарш от съветска страна нямаше, а на идващия ден сръбската се оправда в жанр „ участвахме, само че не влязохме “.

„ Премиерът взе участие в работата на тази среща онлайн, само че ние не подкрепихме и не приехме декларацията на Кримската платформа, защото тя надвишава това, което е задоволително за нас “, сподели сръбският външен министър на 25 август.

Балканските анализатори не се съмняват, че Москва и Белград ще запазят близки връзки, даже в случай че Западът принуди Сърбия да наложи наказания против Русия (Унгария е пример). Всъщност присъединяване на сръбския министър председател в „ Кримската платформа “ се оправдава с обстоятелството, че това е компромисно решение, което разрешава на Сърбия да показва „ единение с демократичния свят “, само че не и да се причисли към неговите ограничавания по отношение на Руската федерация.

Това присъединяване обаче накърни и единството на по този начин наречения „ сръбски свят “, който с изключение на същинска Сърбия включва също Република Сръбска (РС, към една трета от популацията на БиХ) и сръбската общественост в Черна гора ( към 30% от жителите на тази страна).

Така, съдейки по реакцията, Милорад Додик очевидно не е знаел за плануваното показване на Ана Бърнабич пред киевската аудитория. И в края на краищата против президента на районен съд бяха наложени освен американски и английски наказания, само че и беше формирано наказателно дело по подаването на нелегитимен висш представител в БиХ. Следователно Додик може да схване сходни дейности на сръбското управление като подготовка за неговото предаване и замяната му с по-приемлив за Запада водач на сръбския ентитет Босна и Херцеговина. За страдание Дейтънските мирни съглашения, подписани през 1995 година, разрешават на висшия представител в БиХ да уволни всяко длъжностно лице, в това число определено.

Що се отнася до черногорските сърби, техните политически представители в Народното събрание на тази страна сега договарят за присъединяване им в бъдещото държавно управление на Черна гора. Лидерът на прозападната партия " Европа в този момент " Милойко Спаич, който дава приоритет на " политическите черногорци ", албанци и мюсюлмани, получи мандат за нейното съставяне, до момента в който на сърбите предлага един или два незначителни портфейла (и не е несъмнено, че ще ги получат). И в тази обстановка Александър Вучич, от който се управляват черногорските сърби, демонстрира, че може ненадейно да промени позицията си, с цел да завоюва похвалата на Запада.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР