Сръбският министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви

...
Сръбският министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви
Коментари Харесай

Белград: Изграждането на интерконектора с България е един от най-важните проекти в Сърбия в момента

Сръбският министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович съобщи през днешния ден, че построяването на междусистемната газова връзка Сърбия-България е стратегически значим план за енергийната сигурност и един от най-важните планове в Сърбия сега, съобщи организация Бета.

" Ние сме дребна страна, която е геостратегически добре позиционирана. Това ни е коствало скъпо в някои моменти от историята, само че тази позиция може да ни донесе и избрани преимущества. Едно от тях е да бъде директен маршрут в енергетиката и превоза. Неслучайно завършихме източния и южния клон на Коридор 10, желаеме и в енергетиката да бъдем директен път и да имаме задоволително сила, а не да сме в състояние да подвластен от една посока на газовия поток или от едни снабдители ", сподели Михайлович по време на визитата си на строителната площадка на газопровода Ниш-Димитровград, където през днешния ден стартира работа по измервателно-регулаторната станция.

Тя напомни, че Сърбия е построила газопровода " Балкански поток " и е получила още една връзка за доставка на газ, само че към момента има единствено един снабдител, оповестиха от министерството на минното дело и енергетиката.

" Един снабдител, без значение кой е той, не е задоволителен, с цел да сме сигурни във връзка с цената и силата и по тази причина тази взаимосвързаност е значима. Преговаряме с Азербайджан за доставка на газ от тях през идната година и чакам да имаме спомагателна сигурност, когато този газопровод бъде приключен през есента на идната година ", сподели Зорана Михайлович.

Тя добави, че някои проблеми, зародили вследствие на войната в Украйна, са преодолени със взаимната работа на всички участници в плана и нужното съоръжение ще дойде в точния момент.

Строителството на газопровода Ниш-Димитровград стартира на 1 февруари 2022 година, а дължината на междусистемната връзка на територията на Сърбия е 109 километра.

Ръководителят на делегацията на Европейски Съюз в Сърбия Еманюел Жофре сподели, че новият газов интерконектор ще диверсифицира доставките на газ и ще усили доста количеството газ за индустрията и семействата и ще обезпечи по-чиста околна среда.

Той оцени, че с помощта на този план Сърбия ще бъде по-малко подвластна, а стопанската система ѝ ще бъде по-устойчива, с спомагателен източник на сила.

„ Европейски Съюз дава съвсем 50 милиона евро дарения и 25 милиона заеми от Европейската капиталова банка за този план, потвърждавайки нашия ангажимент да подкрепим енергийната сигурност на Сърбия и прехода от въглища към по-малко замърсяващи енергийни източници ", сподели той.

Руската експанзия против Украйна сътвори нови енергийни провокации и сподели, че Русия не е благонадежден снабдител на сила. Европейски Съюз ще продължи да поддържа Западните Балкани, в това число Сърбия, в тези сложни времена посредством по-нататъшно възстановяване на енергийната инфраструктура, а също и като част от механизма EU Repower, добави той.

Управителката на Пиротския окръг Драгана Тончич изрази убеденост, че газопроводът ще бъде приключен в период, като акцентира, че той е значим за сигурността на доставките, както и за понижаване на излъчванията на нездравословни газове.

Кметът на Пирот Владан Васич сподели, че допреди няколко години Пирот даже не е имал приключен транспортен кулоар, който в този момент е в употреба, и че в този момент ще получи нов газопровод, който е доста значим за развиването на града, изключително за промишлеността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР