Сръбските власти се отказаха от проект за разработване на литиево

...
Сръбските власти се отказаха от проект за разработване на литиево
Коментари Харесай

Сърбия се отказа от проекта за добив на литий

Сръбските управляващи се отхвърлиха от план за създаване на литиево находище, който трябваше да бъде осъществен от " Рио Тинто " (Rio Tinto - англо-австралийска мултинационална и втора по величина в света металодобивна и минна корпорация), предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция. Новината заяви премиерът Ана Бърнабич.

Отказът от плана става няколко месеца преди парламентарните и президентските избори в Сърбия, които евентуално ще са напролет. Администрацията на президента Александър Вучич се пробва да получи поддръжката на гласоподавателите, защото опълчването на обществеността на плана за литиевото находище беше подхранвано и от неодобрение към държавното управление. 

" Удовлетворихме всички претенции на протестиращите и сложихме завършек на " Рио Тинто " в Сърбия. Всичко, обвързвано с плана, завърши ", съобщи Бърнабич.

Минният англо-австралийски колос " Рио Тинто " планираше да създаде едно от най-големите залежи на литий в Европа, намиращо се в западната част на Сърбия, покрай град Лозница. 

Еколози и поданици на региона упрекнаха " Рио Тинто " и президента Вучич, че работят в цялостна загадка по отношение на плана и отхвърлят да разгласяват отчети за екологичното му влияние. Те се притесняваха, че регионът ще бъде унищожен вследствие на минните действия.

Проектът породи митинги с присъединяване ни хиляди хора. Стигна се до обсада и на автомагистралата за Белград и на съществени пътни артерии в няколко градове за да бъде накарано държавното управление да се откаже от плана. 

" Рио Тинто " планираше да влага 2,1 милиарда $ в създаването на находището, което би могло да зареди над един милион електрическия автомобил на година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР