Сръбската църква официално ще се нарича Сръбска православна църква –

...
Сръбската църква официално ще се нарича Сръбска православна църква –
Коментари Харесай

Сръбската църква сменя името си


Сръбската черква публично ще се назовава Сръбска православна черква – Печка патриаршия, с което протяга ръка и към българското духовно и културно завещание. Град Печ към този момент не е в рамките на Сърбия, а на обитаемото с албанци Косово.

Променя се и процедурата за избор на патриарх. Той ще се избира с скрито гласоподаване с две трети болшинство на владиците.

Историята на Печката патриаршия е неразривно обвързвана с историята освен на Сърбия, само че и на България още от самото си основаване. Сред нейните патриарси, изключително през османския интервал /16-17 век/, има доста българи

Печката патриаршия е основана през 1346 година от цар Стефан Душан благодарение на българския цар Иван Александър и Търновската патриаршия. Тя е основана въз основа на съществувалата от 1219 година сръбска архиепископия, която на собствен ред произлиза от рашката епархия на Охридската българска архиепископия.

Печките патриарси се титулуват „ Отца и оучителя Сръблем и Блъгаром “, тъй като под църковната пълномощия на тази патриаршия, с изключение на целокупните сръбски земи, влизат и западни български земи – Поморавието, Шоплука, а в избрани интервали даже и българската реликва – Рилския манастир.

В българската историография е признато с понятието Печка патриаршия да се отбелязва интервала 1557-1766 година от съществуването на тази православна славянска черква, който пък от великосръбската теория се приема като част от историята на Сръбската православна черква. След рухването на балканските нации под турско иго тази южнославянска черква е възобновена по начинания на Мехмед паша Соколович, ислямизиран сърбин от Херцеговина.

Печката патриаршия изиграва значима роля за историята на българи и сърби, за воденето на самостоятелен нравствен живот от Цариградската вселенска патриаршия, за запазването на българската и сръбската християнска и национална еднаквост. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР