Сръбската общност в Северно Косово бойкотира днешните местни избори заради

...
Сръбската общност в Северно Косово бойкотира днешните местни избори заради
Коментари Харесай

Военни от Латвия и Италия пазиха изборите в Северно Косово

Сръбската общественост в Северно Косово бойкотира днешните локални избори поради неизпълнени претенции за повече автономност. Бойкотът е следващ сигнал, че мирното съглашение сред Прищина и Белград от предишния месец не работи, предава Българска национална телевизия.

Сърбия и косовските сърби упорстват за основаване на Съюз на сръбските общини в Косово, както е планувано в съглашението с косовската страна. То беше реализирано с посредничеството на Евросъюза преди 10 години.

От съображения за сигурност урните не са в учебни заведения, а в особено конфигурирани контейнери на 13 места. Те се охраняват от албански чиновници на реда откакто 500 сръбски служители на реда и представители на локалната сръбска администрация групово подадоха оставка през ноември. Жестът беше знак на митинг против подмяната на сръбските автомобилни номера с косовски.



Заради вота през днешния ден по улиците патрулират военни от Латвия и Италия, които са част от контингента на НАТО. Само един от 10 претенденти на днешния избор е сърбин. Прищина упрекна Белград в заплашване на сръбското малцинство в Северно Косово, Евросъюзът и Съединените щати предходната седмица показаха отчаяние от решението на косовските сърби да не вземат участие в изборите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР