Сръбската икономика е в много добро състояние, като размерът на

...
Сръбската икономика е в много добро състояние, като размерът на
Коментари Харесай

Сръбският президент: Задминахме България по средна заплата

Сръбската стопанска система е в доста положително положение, като размерът на междинната заплата в страната изпреварва този в България и идната цел са равнищата в Румъния и Унгария. Това разгласи сръбският президент Александър Вучич пред публицисти по време на визитата си в ремонтиран незабавен център в Белград, оповестява „ Танюг”.

„ Днес междинната заплата е към 424 евро. Ако сравните с 2002 година, когато междинната заплата в Хърватия беше към 700 евро, а в Сърбия – единствено 146, то разликата е доста стопена. Скоро междинната заплата ще е към 465 евро. Отличаваме се от останалите в района освен по растеж, само че и в безусловно изражение. Задминахме България и Босна и Херцеговина, Албания и Македония са зад нас. Следващи са Румъния и Унгария”, разгласи Вучич.

Изказването му е озадачаващо, тъй като междинната заплата у нас през първото тримесечие на годината по данни на Национален статистически институт е 1077 лева или малко над 550 евро. Освен това, последните налични данни от сръбската статистика от април са за междинна заплата от 416 евро.

Погледнато по области, обаче, на следните места у нас възнаграждението е по-ниско от междинното за западната ни съседка: във Видин, Монтана, Силистра, Търговище, Сливен, Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково. Само в София-град възнагражденията са доста над междинните със 744 евро.

Подобни несъответствия обаче се виждат и от разбивката на междинната заплата по места в Сърбия за 2017 година Там районът към Белград господства над всички останали, като има области, където заплатите са съвсем двойно по-ниски, в сравнение с в столицата.

Коментарите на Вучич обаче имат и друга проекция – опозицията в страната от ден на ден приказва за обединяване и предварителни избори. Президентът през днешния ден акцентира на няколко пъти, че Сърбия е в устойчиво положение и нов избор не е нужен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР