Спускаемият апарат на Европейската космическа агенция “Филе изтощи своите батерии

...
Спускаемият апарат на Европейската космическа агенция “Филе изтощи своите батерии
Коментари Харесай

Филе приключи своята основна мисия успешно!

Спускаемият уред на Европейската галактическа организация “Филе ” изтощи своите акумулатори и към този момент не комуникира със Земята.

За дребното си време, през което той работеше на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, той съумя да изпрати всички събрани научни данни, които бяха получени. Бяха получени данни даже от тези принадлежности, които изискват механично придвижване и изтощават батериите бързо. По първична информация са получени данни и от инструмента COSAC (който може да открива органични вещества), като пробивната машина е съумяла да вземе проби от повърхността на кометата и да ги достави към инструмента.

Контактът с “Филе ” бил изгубен в 02:36 часа българско време тази заран. Оттук насетне няма да е вероятен радиоконтакт, в случай че задоволително количество слънчева светлина не попадне върху слънчевите панели и те не генерират задоволително електрическа енергия.

Ръководството на задачата има вяра, че това може да се случи, тъй като са били изпратени команди в последния миг, които са довели до завъртане на тялото на спускаемия уред, вероятно към Слънцето.

Но даже и “Филе ” в никакъв случай да не се разсъни към този момент, задачата е влезнала в историята със своето първо сполучливо кацане на комета и ще бъде считана за величествен триумф!

Освен това, орбиталният уред “Розета ” продължава да работи от орбита и ще изпраща данни към Земята през околните седмици и месеци.

За повече информация: http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/15/our-landers-asleep/

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР