Спускаем модул, построен от базираната в Хюстън частна аерокосмическа компания

...
Спускаем модул, построен от базираната в Хюстън частна аерокосмическа компания
Коментари Харесай

САЩ изстреляха първата частна мисия до Луната

Спускаем модул, издигнат от основаната в Хюстън частна аерокосмическа компания Intuitive Machines, беше изстрелян от Флорида рано в четвъртък с задача да извърши първото кацане на Съединени американски щати до Луната от повече от половин век, предава " Ройтерс ".

Спускаемият уред Nova-C на компанията, наименуван Одисей, излетя малко след 1 часа сутринта местно време на върха на ракета Falcon 9, ръководена от SpaceX на Илон Мъск от галактическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал.

Онлайн видео емисия на NASA-SpaceX онлайн сподели двустепенната, 25-етажна ракета, която се изстрелва от стартовата площадка и се подвигна в тъмното небе над атлантическото крайбрежие на Флорида, следвана от огнено жълтеникава бликам изгорели газове.

Изстрелването, което беше планувано за сряда сутринта, беше отсрочено за 24 часа заради неправилни температури, открити в течния метан, употребен в задвижващата система на спускаемия модул. SpaceX сподели, че казусът е решен по-късно.

Въпреки че се смята за задача на Intuitive Machines, полетът IM-1 носи шест товара от принадлежности на НАСА, предопределени да събират данни за лунната среда преди плануваното от НАСА връщане на астронавти на Луната по-късно това десетилетие.

 

Ако успее, полетът ще представлява първото следено спускане до лунната повърхнина от американски галактически кораб след последната задача на Луната с екипаж на Аполо през 1972 година и първото от частна компания.

Подвигът също по този начин ще означи първото пътешестване до лунната повърхнина в границите на програмата на НАСА за луната Артемида, защото Съединени американски щати се надпреварват да върнат астронавтите на естествения сателит на Земята, преди Китай да приземи собствен личен галактически транспортен съд с екипаж там.

IM-1 е най-новият тест на тактиката на НАСА за заплащане за потреблението на галактически кораби, издигнати и притежавани от частни компании, с цел да се понижат разноските за задачите на Артемида, планувани като прародители на човешкото проучване на Марс.

За разлика от това, по време на ерата на Аполо НАСА купува ракети и друга технология от частния бранш, но сама ги има и ръководи.

НАСА разгласи предишния месец, че отсрочва целевата си дата за първото кацане на Луната с екипаж на Артемида от 2025 година до края на 2026 година, докато Китай съобщи, че се стреми към 2030 година

Миналия месец Япония стана петата страна, която сложи уред за кацане на Луната, като нейната галактическа организация JAXA постигна необичайно точно " тъкмо " докосване на своята сонда SLIM предишния месец. Миналата година Индия стана четвъртата нация, кацнала на Луната, откакто Русия се провали в опита същия месец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР