Спуканите подводни руски газопроводи Северен поток ще бъдат запечатани и

...
Спуканите подводни руски газопроводи Северен поток ще бъдат запечатани и
Коментари Харесай

Ройтерс: Русия ще спре повредените газопроводи Северен поток

Спуканите подводни съветски газопроводи " Северен поток " ще бъдат запечатани и спрени, защото няма непосредствени проекти за ремонт или наново стартиране в употреба, оповестиха за Ройтерс източници, осведомени с желанията на съветската страна.

 

" Северен поток " 1 и " Северен поток " 2, всеки от които се състои от по две тръби, са издигнати от съветския държавен тръст " Газпром ", с цел да изпомпват 110 милиарда кубически метра природен газ годишно за Германия под Балтийско море.

 

Три от тръбите бяха взривени през септември, а една от тях остана непокътната.

 

Нарастващото напрежение сред Москва и Запада по отношение на съветската инвазия в Украйна до тогава към този момент беше спряло " Северен поток 1 " и попречи на стартирането в употреба на неговия близнак, подложен на критика от Вашингтон и Киев, че ускорява зависимостта на Германия от Русия.

" Газпром " съобщи, че е механически допустимо да се ремонтират спуканите линии, само че два източника, осведомени с проектите на Русия, обявиха, че Москва не вижда вероятност за възстановяване на връзките със Запада в обозримо бъдеще, с цел да има потребност от тръбопроводи.

 

През миналата година Европа фрапантно понижи вноса си на сила от Русия, до момента в който износът на следения от страната Газпром (GAZP.MM) отвън някогашния Съветски съюз понижа съвсем на половина през 2022 година и доближи най-ниското си равнище след Съюз на съветските социалистически републики от 101 милиарда куб. м.

Един от съветските източници съобщи, че Русия преглежда плана като " заровен ".

 

Други двама обявиха, че въпреки да няма проект за ремонт на спуканите тръбопроводи, те най-малко ще бъдат консервирани за вероятно наново стартиране в употреба в бъдеще.

 

Друг източник, осведомен с проектите, удостовери, че заинтригуваните страни обмислят опцията за запазване на околната среда.

Това най-вероятно ще значи запечатване на спуканите краища и слагане на покритие на тръбите, с цел да се предотврати по-нататъшната разяждане от морската вода.

 

Един от съветските източници съобщи, че в случай че морският полутечен природен газ (LNG) от Съединените щати, който Европа употребява, с цел да компенсира част от съветските си доставки, стане доста по-скъп, Европа може би още веднъж ще бъде подготвена да купува повече от Русия.

 

Министерството на енергетиката на Москва препрати въпросите към операторите на газопроводи, само че нито те, нито " Газпром " дадоха отговор на молбите ни за коментар.

 

Engie (ENGIE.PA), Gasunie (GSUNI.UL) и Wintershall DEA (WINT.UL) (BASFn.DE) - акционери в Nord Stream AG, оператора на Северен поток 1 - отхвърлиха коментар. Говорител на немската компания E.ON (EONGn.DE), която също има дял в Nord Stream AG, съобщи: " Доколкото ни е известно като миноритарен акционер, не е взето решение нито " за ", нито " срещу " възобновяване на линията. "

 

Москва твърди, че Западът стои зад гърмежите. Миналия месец Белият дом отхвърли като " цялостна небивалица " обява в блога на американския проверяващ публицист Сиймур Хърш, в която се твърди, че Вашингтон е виновен.

 

Разследванията на Дания, Германия и Швеция към момента не са завършили.

" Северен поток " 1 по този начин или другояче не работи от края на август, когато беше спрян за техническо обслужване, само че по този начин и не беше пуснат още веднъж, защото Русия и Западът спореха за обслужването на помпена турбина в изискванията на западни наказания.

 

Сходният по мярка " Северен поток " 2 беше приключен през септември 2021 година, когато напрежението с Русия нарастваше, и се сблъска с проблеми, защото немските регулаторни органи отхвърлиха да го сертифицират. След това Берлин замрази плана дни преди Москва да изпрати въоръжените си сили в Украйна на 24 февруари предходната година.

 

Руският президент Владимир Путин предложи да се употребява неповредената връзка на " Северен поток 2 " за изпомпване на газ, само че Германия, която в този момент желае да приключи зависимостта си от Русия, отхвърли концепцията. Полша също спря да купува съветски газ.

 

Понастоящем Русия изнася за Европа единствено към 40 млн. куб. м газ дневно по водопровод през Суджа на границата сред Украйна и Словакия.

В петък външният министър Сергей Лавров съобщи, че Москва, която се надява да сътвори газов хъб в Турция, който да размени балтийския маршрут, към този момент няма да разчита на Запада като енергиен сътрудник.

 

Източник: " Ройтерс "

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР