Спрелите преговори за денуклеаризацията и неотдавнашното повишаване на напрежението между

...
Спрелите преговори за денуклеаризацията и неотдавнашното повишаване на напрежението между
Коментари Харесай

Сеул: Спирането на преговорите за разоръжаване не е от полза за КНДР

Спрелите договаряния за денуклеаризацията и неотдавнашното повишение на напрежението сред Вашингтон и Пхенян не са от изгода за Северна Корея (КНДР), съобщи южнокорейският президент Мун Дже-Ин пред своя китайски сътрудник Си Цзинпин на среща в Пекин, съобщи Ройтерс.

КНДР даде на Съединени американски щати период до края на годината да промени това, което Пхенян дефинира като политика на неприязън, на фона на застой в напъните за реализиране на прогрес по слагане на завършек на севернокорейската нуклеарна стратегия и определяне на дълготраен мир. Севернокорейският водач Ким Чен-ун и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се срещнаха три пъти от юни 2018 година, само че няма осезателен прогрес в разговора, заяви Българска телеграфна агенция.

Северна Корея желае първо да бъдат анулирани смазващите интернационалните наказания. В събота севернокорейски държавни медии обявиха, че Съединени американски щати " ще платят скъпо " за рецензиите си против положението на човешките права в Северна Корея и че " злонамерените думи " на Вашингтон единствено ще влошат напрежението на Корейския полуостров, напомня Ройтерс.

Мун сподели на Си, че цени високо обстоятелството, че Китай играе значима роля по корейския въпрос, се споделя в изказване на канцеларията на южнокорейския президент. " Сегашната обстановка, при която разговорът сред Северна Корея и Съединени американски щати беше спрян и напрежението на полуострова се повишаваше, в никакъв случай не е от изгода освен за нашите две страни, а и за Северна Корея ", добави южнокорейският президент. " Надявам се да можем да работим в по-тясно съдействие, с цел да може да се употребява тази рядка опция ".

Мун е на посещаване в Китай за тристранна среща с японския министър председател Шиндзо Абе и китайския министър председател Ли Къцян в югозападния град Чънду. Очаква се Абе също да се срещне със Си в Пекин по-късно през днешния ден, преди да замине за Чънду.

Северна Корея евентуално ще бъде главната точка от дневния ред на срещата, въпреки че ще бъдат разисквани и разнообразни стопански въпроси, както и напрежението сред Токио и Сеул. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР