Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират

...
Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Испания и Ирландия планират да признаят държавата Палестина

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз възнамеряват на 21 май да признаят страната Палестина, заяви висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

Борел сподели това нощес преди предстоящото през днешния ден гласоподаване в Организация на обединените нации по палестинската кандидатура за пълноправно участие в международната организация.

Испанският министър председател Педро Санчес съобщи през март, че страната му, Ирландия, Словения и Малта са се разбрали да подхващат първите стъпки по признаването на палестинска страна, като се аргументира, че решението на израелско-палестинския спор с две страни е належащо, с цел да бъде реализиран дълготраен мир.

Попитан от испанската радиостанция РНЕ дали 21 май ще бъде датата, когато Испания, Ирландия и други страни членки от Европейски Съюз ще признаят страната Палестина, Борел удостовери, споменавайки и Словения. Той добави, че те ще бъдат последвани от Белгия и други страни членки.
По-рано испанският външен министър Хосе Мануел Албарес съобщи, че решението за самопризнание е взето, само че не загатна съответна дата.

Международните апели за преустановяване на огъня и за дефинитивно решение на израелско-палестинския спор се ускориха редом с увеличението на броя на убитите при израелската военна интервенция в линията Газа, целяща разгромяването на „ Хамас " след смъртоносното нахлуване на групировката в Южен Израел на 7 октомври.

Израел съобщи, че проектите за признание на палестинска страна са „ премия за тероризма ", което ще понижи възможностите за дипломатическо решение на спора в Газа.

Днес се чака Общото заседание на Организация на обединените нации да поддържа палестинската молба да стане пълноправна страна членка, да разгласи Палестинската страна за подготвена за присъединение и да изпрати молба до Съвета за сигурност „ да преразгледа въпроса благосклонно. "
Вчера националните медии на Ирландия оповестиха, че Испания, Ирландия, Словения и Малта изчакват гласуването в Организация на обединените нации и обмислят общо самопризнание на 21 май.

Говорител на испанското външно министерство не отговори неотложно на молбата за коментар. Няма неотложен коментар досега и от останалите страни.

Словенският министър председател Роберт Голоб съобщи по-рано тази седмица, че страната му ще признае Палестинската страна до края на юни.

От 1988 година насам 139 от 193 страни членки на Организация на обединените нации са признали Палестинската държавност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР