Spotify Wrapped е зловещ, безсмислен – и показва много данни

...
Spotify Wrapped е зловещ, безсмислен – и показва много данни
Коментари Харесай

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е Spotify Wrapped

„ Spotify Wrapped е злокобен, неправилен – и демонстрира доста данни събират от вас огромните технологии ", написа музикалният критик на Guardian Алексис Петредис. Анализът му идва след следващата порция данни за музикалните настройки през 2023 година, която платформата разгласи преди броени дни.

Той е уверен, че годишното резюме на навиците ни за слушане в платформата са се трансформирали във феномен – само че в случай че оставим настрани маркетинговият звук около събитието, Spotify Wrapped не отразява това, което в действителност обичаме.

Все отново е мъчно човек да остане безучастен към Wrapped, чийто интерфейс с всяка година наподобява по-атрактивно.

За по-малко от десетилетие стрийминг колосът съумя да трансформира това, което всъщност е автоматизирано събиране на данни, в световно събитие. Но то не е освен това от наблягане на владичество на платформата в нейната област, уверен е Петредис. Тази година Wrapped дойде с хедлайна Wrapped Or It Didn’t Happen, като че ли музиката, употребявана посредством Spotify, е единствената, която има значение. Но методът работи - разпростра се огромна безвъзмездна реклама посредством поощряване десетки хиляди споделяния в обществените мрежи на персонализираните брандирани описи на Spotify с най-стриймвани реализатори и трендове за слушане.

`И

През 2023 година излизането на резултатите от Spotify Wrapped са оповестени и с всеобхватна акция - билбордове в Европа и Съединени американски щати, партньорства с основни марки - от Amazon до футболния клуб " Барселона ", концерт в Лондон с присъединяване на Сам Смит, Чарли XCX и електронното дуо Chase and Status. Дори дебют в метавселената със „ Spotify Island ” на известната платформа за онлайн игри Roblox.

Wrapped предизвика изявления на всички места - от Teen Vogue до New York Times, Variety и така нататък Служител на Spotify съпостави Wrapped с „ нощта на изборите “ и идването на Дядо Коледа на Бъдни вечер.

Вероятно и вие би трябвало да сте се убедили, че Wrapped е огромна работа. Най-малкото по сторитата на познатите ви в Instagram.

В последния персонализиран отчет новото е така наречен „ архетип на персонажа “. Платформата ви дефинира на база метода, по който употребявате стрийминг платформата – почитателите на „ лека оптимистична музика “ са " Светила ", тези, които слушат по-емоционални,,,мрачни " части са " Вампири " и по този начин нататък. Друга оригиналност е добавката, която ви споделя къде по света е най-вероятно да намерите хора с музикални усети, сходни на вашите.

Тази година като че ли хората са по-малко заинтригувани от метода, по който техните видимо „ обичани “ реализатори са класирани, в сравнение с от времето, което са прекарали в слушане, и броя на песните, които саслушали.



В свят, в който стриймингът е главното средство за слушане на музика, тези цифри наподобява работят като знак на достойнството, „ доказателство “ какъв брой сме ангажирани с обичаните си реализатори.

Но има и нещо леко страховито, което се крие зад цветните визии на Spotify Wrapped. В посланието се корени това, че нещо някъде дейно ни шпионира, деликатно отбелязва всичко, което слушаме и по кое време – и също по този начин припомня какъв брой доста други компании вършат същото, единствено че без да показват обществено своите открития.

Ефикасността на метода, по който са събрани данните, включени в действителното различаване на обичаната музика, също е под въпрос. Алгоритмите наподобява приоритизират всичко, което се е пускало по-рано през годината, в сравнение с във втората ѝ половина.

,,Изпълнителят, за който Spotify Wrapped твърди, че е най-слушаният от мен през 2023 година, е някой, за който съвсем не съм се замислял тази година. Мястото му на върха на листата ми не споделя нищо за нормалните ми музикални привички като слушател ", написа Петредис, като показва че една вечер е задремал със слушалките си с,,много остаряла ария на риплей ".

,,Дори да оставим настрани този тип злополуки, можем да сложим смисъла на цялото " упражнение " под въпрос. Защо, за Бога, би трябвало да ви споделят кои са вашите най-слушани реализатори за годината? Вероятно към този момент знаете - тъй като сте ги слушали доста. "

А това, че резултатите могат да наподобяват объркващо неправилни, приказва за половинчатото ангажиране с музиката, подбудено от метода на Spotify. Платформата безусловно предлага,,всичко, което можете да изядете ". В толкоз доста оферти човек си пуска малко от това, малко от това. Възможно е и човек да е по-малко податлив да слуша цели албуми или песни до дъно.

„ Затрупани от избор, доста хора си пускат неща, които към този момент знаят. Или се оставят на тясно характерни за жанра плейлисти, които са предопределени да се разпростират ненатрапчиво във фонов режим. Алгоритмите извеждат песни, които звучат като тези, които към този момент сме слушали – нищо от това не отразява същинските ни музикални любови ", споделя специалистът пред Guardian.

Най-стриймваният реализатор на 2023 година е Тейлър Суифт. Разбира се, че е по този начин, тя е – само че може би самото битие на Spotify Wrapped ни приказва по-малко за самата музика, в сравнение с за резултата на стрийминг промишлеността върху нея, заключва критикът.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР