Spotify дебютира успешно на борсата в началото на април. Още

...
Spotify дебютира успешно на борсата в началото на април. Още
Коментари Харесай

Universal Music може да получи по-висока пазарна оценка от Spotify

Spotify дебютира сполучливо на борсата при започване на април.

Още по тематиката
Приходите на музикалните платформи не престават да се усилват

Онлайн услугите за стрийминг на музика като Spotify и Apple Music се трансфораха в най-големия източник на доходи за музикалната промишленост
25 апр 2018
Spotify от Швеция... или Швейцария?

Борсата в Ню Йорк направи любопитна неточност макар положителните си планове
11 апр 2018
Spotify дебютира на борсата с пазарна оценка от 27 милиарда $

Компанията с доходи от 5 милиарда $ и загуба от 1.5 милиарда $ избра нетрадиционното непосредствено листване на борсата в Ню Йорк
4 апр 2018 Инвеститорите скоро може да имат опция да прибавят в портфолиото си акции от Universal Music Group (UMG) – най-голямата музикална компания в света. Тя ще може да повлияе по-ефективно на музикалната промишленост, в сравнение с шведската компания Spotify, почнала активността си през 2008 година, написа The Wall Street Journal.

Подготовка

Собственикът на UMG – френската медийна група Vivendi, разгласи, че първична информация за евентуалното обществено предложение ще бъде изложена на годишната среща на акционерите през този месец. След новината акциите на Vivendi се покачиха с 4 % в сряда сутринта.

Главният изпълнителен шеф на медийната група още преди година даде мотив за спекулации по отношение на ориентирането на компанията към обществено предложение, като разгласи пред The Wall Street Journal, че има подготвеност да листне на пазара най-малък дял. През април той още веднъж загатна за плана, предусещащ общественото предложение на акции, само че вложителите не обърнаха изключително внимание, защото откриха за по-интересна новината, че ръководителят на Vivendi - Винсент Болоре, се отдръпва от председателския пост, с цел да отстъпи мястото на сина си. След това Болоре-старши беше арестуван от полицията заради изказвания, уличаващи го в предоставяне на рушвет.

Интерес към музикалния бизнес

В началото на април най-голямата компания за музикален стрийминг в света - Spotify, дебютира на борсата в Ню Йорк, като в първия ден оценката й доближи 27 милиарда $. Интересът към книжата на Spotify демонстрираха засиления интерес от страна на вложителите, които са се насочили към възраждащия се музикален бизнес. Universal Music наподобява по-атрактивна от шведския ѝ съперник отвън Силициевата котловина. Тя държи 30% от приходите на музикалната промишленост през 2017 година, написа MIDiA Research. Огромното портфолио от музикални права е нейно преимущество и ѝ дава забележителна опция за договаряне със стрийминг платформи, които усилват растежа в промишлеността.

Докато Spotify имаше финансови усложнения предходната година, рентабилността на Universal Music беше 13.4%. Засега вложителите не демонстрират необикновен интерес към този дисбаланс, само че в случай че и двете компании станат обществени, структурният напън към Spotify ще стане още по-очевиден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР