Спортният министър Красен Кралев обобщи ситуацията в българския спорт в

...
Спортният министър Красен Кралев обобщи ситуацията в българския спорт в
Коментари Харесай

Министър Кралев: Имаме план за рестартирането на спорта в условията на пандемия

Спортният министър Красен Кралев заключи обстановката в българския спорт в изискванията на пандемията на новия ковид и уточни етапите на последователно рестартиране на обособените спортни действия. Първата такава беше подновяването на самостоятелните тренировки навън. Кралев акцентира, че спортното министерство не е спирало по никакъв метод дейностите си по време на изключителното състояние.

" Трудно е да кажем какви са финансовите загуби, най-големите загуби са двата месеца подгововка за спортистите. Не е елементарно да се върнеш след такава пауза, това ще се отрази и душевен, и физически. Скоро ще ги върнем в топ форма, имаме доста точна стратегия за справяне със обстановката.

Системата на спорта би трябвало да се приспособява с новите действителности, най-малко до момента в който не открием дейно лекуване за новия ковид. Спортът в България стартира и съм последовател на това - спортът стабилизира имунната система и това ще ни помогне. Разрешени са всички занимания на спорт навън, просто при съблюдаване на отдалеченост. Не предлагам прилагане на общи съблекални.

Имаме стратегия и първо откриваме спорта навън. Говорихме и с огромните фитнес центрове, чакам от тях да получим проект за отварянето им, само че при строги противоепидемични ограничения. Засега сме разрешили самостоятелни извършения навън и професионални тренировки.

Следващата стъпка е футболът, след това самостоятелните спортове на закрито, след това груповите спортове на закрито. Планираме да изолираме професионалните спортисти в бази като Белмекен. Надявам се от идната седмица топ спортистите ни да получат позволение за тренировки. Скептичен съм за възобновяване на интернационалния състезателен календар, само че спортистите ни би трябвало да влязат във форма, тъй като всяка последваща седмица забавяне може да е съдбовна.

Постоянно сме в контакт с федерациите и треньорите. Не сме им понижили бюджетите с повече от 25%, само че това е поради съкратените спортни календари в интернационален проект. Тези пари ще бъдат ориентирани върху подновяването на тренировките. За идната година обаче бюджетите ще бъдат увеличени двойно, с цел да им дадем тласък да развиват спорта. Тенденцията ще е в идващите години да усилваме постъпленията на клубовете, които ще дойдат посредством Българския състезателен тотализатор.

Всички клубове, които са наематели на държавни парцели, ще получат двумесечна помощ да не заплащат наема си по схемата 60/40. 70% от получилите помощ по тази скица са спортни клубове, а другите 30% са юридически лица, разрастващи комерсиална активност - да вземем за пример, притежатели на фитнес зали или басейни.
Продължават си стратегиите за поправяне на инфраструктурата и на спортните зали, имаме си голяма работа, която не е прекъсвала до момента. Най-големият проблем на спорта е сложната прогноза за смяната на спортния календар. Всяка страна е в друга фаза на битката с ковид и ограниченията са разнообразни. Ще има разнообразни условия за достъп до всяка страна, които биха създали невъзможни провежданията на несъмнено интернационално съревнование ", заключи Кралев в предаването " Лице в лице " по bTV. Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР