Спортният директор на Лудогорец Георги Караманджуков, наставникът Анте Шимунджа и

...
Спортният директор на Лудогорец Георги Караманджуков, наставникът Анте Шимунджа и
Коментари Харесай

Шимунджа: Най-важното е Лудогорец да защити титлата, всичко друго е бонус

Спортният шеф на Лудогорец Георги Караманджуков, наставникът Анте Шимунджа и новият помощник-треньор Светослав Дяков дадоха конференция за началото на зимната подготовка.

„ Всички дружно записахме вълнуващи мачове и победи. Изпратихме една много добра 2022 година Продължаваме на 3 фронта – борбата за купата, за пръв път от 3 години играем в Европа и през пролетта, а сме и на 1/4-финал за Купата на България “, сподели Георги Караманджуков.

„ До мен е едно добре познато име – Светослав Дяков. Приветствам го с добре пристигнал. Той ще даде своя опит и сили и ще оказва помощ на треньора Анте Шимунджа. В него го има ДНК-то на Лудогорец. Ще помогне на младите да покажат лицето, което тимът би трябвало да показва. Вратарят Серджио Падт удължи своя договор за още две години - до 2026 година

Бързо се споразумяхме с него. Лудогорец подписа контракт и с Диниш Алмейда. Още преди 1,5 година го искахме. Тогава персоналните финансови условия ни стопираха, тъй като Антверпен му предложи такива, на които ние не можехме да отговорим. За 3,5 години е договорът му с Лудогорец. Видяхме, че не играе постоянно в Антверпен и го поискахме, като прехвърлянето към този момент е реалност. От много години го следим, футболист с опит и качества, ще ни помогне да засилим конкуренцията.

Преотстъпваме за една година с заплатен наем Жан Карничник на словенския Целие. Той има и алтернатива за откупуване. Преговавяме и за продажба на Сисиньо. По фамилни аргументи той желае да се прибере в Бразилия. Остават му 4-5 месеца от контракта, на 34-години е, сумата за неговите права задоволява управлението. Ще намерим метод по какъв начин да го изпратим уместно, да засвидетелстваме нашето почитание. Това са нещата към нашия клуб към днешна дата “, разяснява Караманджуков.

„ Има огромен интерес към много от нашите футболисти. Не е единствено Каули. Но няма нищо съответно. При трансфер ще бъдете известени. Всичко се дължи на положителните мачове, които изиграхме в Европа. Почти целия гръбнак от последните 10 години, към този момент го няма. Трудно се намират заместници. Новите футболисти демонстрираха качества и към този момент привикнаха с задачите, които би трябвало да се гонят. Това се видя в двата мача с Бетис, двата мача с Рома, европейски тимове, клубове с доста над нашите бюджети. Не успяхме да продължим в Лига Европа, което беше нашата цел, само че направихме едно положително показване в Европа “, продължи той.

„ Аз като състезателен шеф благодаря на треньорите, че нямаме нито една мускулна травма в този сбит цикъл. И за това, че от „ Олимпико “ и Севиля успяваха да пренастройват играчите за българската реалност. Все отново множеството играчи дебюитраха в Европа – Тисера, Рик, Пьотровски, Игор Тиаго... Интересът към нашите футболист ме радва най-вече. Към Серджио Пад, към Десподов, към Каули. Младият Иван Йорданов 17 месеца беше контузен, върна се, игра против Динамо Загреб, стигна до националния отбор. Показа темперамент. Най-лесно се тушира нещо, което го няма. Не е имало проблем сред Десподов и Каули. Когато са дружно на терена вършат голове и асистенции. Няма подобен спор. Това, че Кирил не игра постоянно, си има пояснение. Той се завърна с травма след злополуката на националите в Грузия.

В Австрия не направи нито една подготовка. Нямаше пълноценна подготовка. Той е един от най-важните ни играчи и искахме да го използваме допустимо най-вече, само че мъчно можеше да играе по цялостен мач. Ще има още входящи прехвърляния. След напускането на Сисиньо ще търсим десен бранител. Лудогорец има най-хубавите футболисти и треньори. За това постоянно сме успявали и сме първенци от 11 години. Знаете, че не продаваме, тъй като ни трябват пари. Само при доста положителни и преференциални предложения ще бъдат продадени наши играчи “, добави той.

„ Винаги сме желали да има конкуренция. ЦСКА, Левски и ЦСКА 1948 направиха положителни тимове. Черно море и Славия играят от доста време дружно. Зимуваме на второ място, а ЦСКА не игра в в Европа. Имахме проблеми през есента. Клод Гонсалвеш претърпя интервенция на дискова херния, Каули имаше контузия, останахме с стеснен брой играчи тъкмо против Динамо Загреб. Така и шампионата допуснахме неточности. Пролетта желая да реализираме нашата цел – купата “, съобщи шефът.

„ Андерлехт? Основната цел е да станем първенци. Всичко друго е бонус. Чака ни титулуван тим като Андерлехт, белгийското състезание е доста по-силно от нашето. Смениха треньора, разполагат с положителни футболисти. Тежки мачове ни чакат. Лудогорец играе постоянно и единствено за победа, задачата е да докараме още по-класен отбор “, добави той.

„ Относно Падт, преди 3 дни пристигнаха неговите мениджъри. Оставаха му година и половина от контракта. Той има желанието да остане. Семейството му се усеща ужасно, почитан е. С него персонално се разбрахме за 30 минути и ще остане до 30 юни 2026 година През лятото от АЗ Алкмаар имаше доста сериозна оферта към него. Тогава с треньорите взехме решение Серджио да остане.

Със Симон Слуга са отлична и доброжелателна конкуренция. От към вратарския пост, преди имахме съмнения, само че в този момент нещата към този момент са спокойни. Собствениците в никакъв случай не са правили компромис, смениха терена за 3 дни... Дават най-хубавото за база, лагери и всичко останало. Заради това Лудогорец е образец за всички клубове. Нямаме заведено дело против нас – от различен клуб, мениджъри, правилни сме към всички.

Искаме от всички други клубове, които са част от българския футбол, едно правилно отношение, приятелско. Мачовете са на терена. Загуба, победа и така нататък си остават в историята. Академията изпраща най-успешната си година досега. В двете елитни дивизии сме първенци, а в този момент са първи без загуба. Няма да пестим сили и средства нашите юноши да се развиват “, приключи Караманджуков.

„ Много неща, които господин Караманджуков сподели, вие към този момент знаете. Добре е да си спомняме какво постигнахме. Искам всички тези достижения да ни стимулират за още по-големи през идната. Най-важната ни цел е да сме първенци. Всичко друго е
бонус. Ще работим крепко, тъй като имаме качества и място за напредък. Имаме още една цел – да сме още по-силен треньорски щаб, поради това взимаме Светослав Дяков, който е жива легенда на нашия клуб и чакаме доста от него. Ние би трябвало да работим крепко, с цел да освежим тима. Новите играчи да се приспособяват допустимо най-бързо. Трябва да сме по-агресивни като тим във високата преса. Основното нещо – зимната подготовка е подготовка за цяла година.

Всички би трябвало да сме доста амбициозни, да имаме пристрастеност, предпочитание и да мислим като спечелили. Ще работим доста, доста крепко. Това, че станах номер 1 в Словения, не е единствено за мен, а и за Лудогорец, за всички в клуба. Работим всички дружно, с цел да реализираме триумфите. По време на подготовката ще пробваме нови неща. Можем според от противниците, да сменяме схемата. Знам, че това е първата работа на Дяков като треньор. Говорихме с него, доста е окуражен и чакаме доста от него. Иван Цветков? Той е в нашия скаутски отдел. Идеята е да бъде част от нашия лагер в Турция, да ни оказва помощ в атакуващ проект, тъй като беше огромен футболист.

След това ще се върне на своята позиция. Винаги съм работил с концепция да стартираме мощно. Да сме в най-хубавата си форма постоянно и да даваме най-хубавото от себе си. Нашата най-голяма цел е купата. Много добре е за българския футбол да има повече футболисти на пейката от пролетта. Защото това ни дава повече благоприятни условия. Така всички футболисти, които демонстрират положителни неща по време на тренировките, ще могат да играят “, приключи Шимунджа.

Официално пред медиите бе показан и Светослав Дяков. „ Благодаря на управлението, на Анте Шимунджа, че държаха да вляза в техния щаб. Чувствам се толкоз добре тук, колкото и у дома. Дошъл съм да работя, да оказа помощ на треньорите, на футболистите. Да забележим Лудогорец, който всички желаеме да виждаме. Хубавото е, че този жанр се завръща, тъй като беше избягал. Вече бях въз основата - мирише на първенци. Навсякъде - съблекални, лекарски кабинет, шефските места. Зареден съм с сила. Искам да благодаря на хората в Разград, само че и на чиновниците на Лудогорец. Това беше главната причина да се завърна. Искам да трансформира тази любов в положителна сила. Желая Лудогорец да бъде още веднъж на тези терени, на които съм играл аз.

Само времето ще покаже по какъв начин ще се оправя. Опитът тук ще ми помогне. Но и ще се изучавам. Да бъда част от щаба на господин Шимунджа за мен е чест. Имам упоритост и самочувствие, ще оказа помощ на тима, а и на себе си да израсна. Аз постоянно съм оптимист и виждам действително на нещата. Всичко е в наши ръце. Хубаво е, че сме в Европа. Дано и другите клубове имат такива триумфи. Когато Лудогорец не излезе от групите, годината се брои за несполучлива. Тя обаче ще е сполучлива за всеки различен български клуб “, проучва Дяков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР