Спортният директор на БФТенис Пресиян Коев даде специално интервю за

...
Спортният директор на БФТенис Пресиян Коев даде специално интервю за
Коментари Харесай

Пресиян Коев: Резултатите през годината са много обнадеждаващи

Спортният шеф на БФТенис Пресиян Коев даде особено изявление за уеб страницата на БФТенис, в което направи оценка си за постигнатото през годината от федерацията и приказва за бъдещите проекти за развиване на тенис спорта в страната.

- Г-н Коев, в края сме на тенис сезона. Какви са вашите усещания и кое беше най-основното във вашата работа?
- През тази година продължихме нашата линия за развиване на млади тенис гении. Бюджетът, който имахме за стипендии за най-хубавите ни състезатели, е максимален в историята. Подпомогнахме над 20 състезатели с самостоятелни стипендии във възрастовите групи от 14 година нагоре. Смея да кажа, че в тази стратегия са всички състезатели на България от националните тимове за “Купа Дейвис” и “Фед къп” до всички заслужаващи гении.

- Какви са главните достижения през тази година?
- За шести следващ цикъл класирахме тим на финалите на европейски шампионати, което до момента не се беше случвало. За първи път през зимата класирахме два тима на финали и за първи през зимата спечелихме шесто място (момичета до 12 г.). През лятото девойките до 14 година реализираха сериозен триумф, класирайки се шести в Европа и девети в света.

От този тим Катерина Димитрова стана вицешампионка на Мастърса на Тенис Европа и завоюва извънредно влиятелната стипендия от Фонда за развиване на Международната тенис федерация (ITF). Денислава Глушкова е една от доста дребното 14-годишни девойки в света в последните години, която има два извоювани шампионата до 18 години на ITF. В по-горната възрастова група, до 16 години, най-голямото достижение, несъмнено, е купата на Пьотр Нестеров от Мастърса на най-хубавите осем в Европа и първото му място в европейската класация за края на годината.

Трябва да разпознаваем юношеския тим, който се класира на финалите измежду най-хубавите осем в Европа на отборното състезание през зимата. Даниела Димитрова, която е на 16 години, е щ84 в международната класация. Антъни Генов продължава своето развиване към най-хубавите в света и е определен в тима на ITF. Стигаме до 18-годишните, където, несъмнено, най-големите триумфи са на Адриан Андреев, който продължава с тях и в този момент на шампионата на осемте най-хубави в света в Китай. Той стана европейски вицешампион, завоюва купата на двойки на US OPEN и завоюва сребърен орден на младежката олимпиада. Той е първият български тенисист, който взе участие на младежка олимпиада и също по този начин първият, който се класира за Мастърса на осемте най-хубави в света до 18 година

За първи път имахме четирима родни тенисисти в схемата на шампионат от Големия шлем за юноши и девойки. За първи път от доста години насам имаме четирима състезатели в топ 100 на международната класация до 18 година Това ни дава доста очаквания за положително бъдеще на тези четири деца. Тук желая да кажа, че единствената причина Гергана Топалова да не се класира на олимпиадата, е тежката травма, която получи на шампионатите в Австралия при започване на годината. Също по този начин класирахме доста тенисисти в влиятелните тимове на ITF, в които в годините са играли първенците от шампионати в Голeмия шлем Ц Густаво Куертен, Ли На, Виктория Азаренка и Йелена Остапенко, а преди време Григор Димитров също беше част от тима на ITF. През годината в този тим попаднаха Гергана Топалова, Адриан Андреев, Катерина Димитрова, Динко Динев и Антъни Генов.

- Споменахте името на Адриан Андреев. Той се показа извънредно мощно на младежката олимпиада. Какъв е вашият коментар за представянето му през годината?
- Ние от БФТенис сме горди, че участваме в развиването на Адриан Андреев още през цялото време на неговата интернационална кариера като тенисист. Той е един от дребното състезатели, които още на 10 години попаднаха в националния тим на България (до 12 г.), а тогава аз имах достойнството да повеждам този тим през 2011 година в Италия. Оттогава до през днешния ден ние поставяме старания за неговото развиване и тази година резултатите са налице.

Ние сме горди, че Адриан има подписан контракт с най-голямата организация за развиване на играчи в света (IMG). Така че той е в едни положителни ръце и се надяваме да продължи да се развива все по-добре. Адриан работи от една година в тази академия и това демонстрира огромен резултат. При него има съществено израстване. Първият му сериозен триумф е от края на предходната година, когато завоюва ДЕди Хер ", а не би трябвало да пропущаме и шампионата в Милано от най-високата категория ДА ", който той завоюва през месец май. Адриан демонстрира усъвършенстване във физическата си форма, което е доста значимо. Другото, което доста ми хареса е, че при диалозите с майка му след олимпиадата, от нея усетих нотка на страдание, че резултатът е можело да бъде доста по-добър. Това демонстрира, че в Адриан има апетит за още по-големи триумфи.

Не би трябвало да забравяме, че Андреев е първият състезател, роден през този век, който с помощта на БФТенис и уредниците на ATП шампионата в София, взе участие в главната скица на съревнование от подобен сан. Както той загатна в интервютата си, задачите пред него са през идната година да завоюва купа на сингъл от шампионат от Големия шлем за юноши и да направи сериозен скок в ранглистата за мъже.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР