Спортните успехи на Видин са добри, нивото също, но децата

...
Спортните успехи на Видин са добри, нивото също, но децата
Коментари Харесай

Спортът във Видин се радва на успехи, но трениращите деца намаляват

Спортните триумфи на Видин са положителни, равнището също, само че децата понижават.  Това сподели за предаването „ Хоризонт за вас “ Пламен Петров от видинския клуб „ Борба, самбо и джудо “. Все отново има искащи деца и те упражняват дори през лятото, регистрира той:
„ Децата са си деца и постоянно ще бъдат положителни и хубави, само че напоследък чувствам лека смяна при децата. Много мъчно е да пристигна детенце от първи-втори клас и да направи кълбо напред. Опитах един път да беседвам с дълготраен преподавател и да попитам за какво не учат кълбо напред. Оправдава се, че едно дете е скочило и си е набило главичката, а по-късно му правили скенери и така нататък Сега ги пита „ можеш ли да правиш кълбо “, и „ щом не можеш – седни си на пейката “.

Родителите в този момент избират децата да са  здрави, а не чак толкоз пъргави или гъвкави, безапелационен е треньорът.  Някои учебни заведения имат положителни салони за физическо образование, само че други – не, добави той и изрази страдание за загубата на знания по физическо образование в последните години. 

„ Бяхме в десетката на света на олимпиади. Даже сме били трети на Олимпийски игри. В момента сме 67-и и колкото да връзваме да вземем 1-2 медала. Нещата със спорта по никакъв начин не стоят добре “

Възпитаници на Петров са донесли 9 международни трофеи и доста европейски трофеи, само че по линия на Министерството на спорта,  за 2018 година клубът, в който работи, е финансиран с 3800 лева Според треньора, е мъчно да се желаят и такси от родителите за образование в по-неатрактивните спортове:

„ Примерно, какво може да заплати един родител на гребането, където 9 месеца от годината децата стоят в една полу-студена зала и подвигат щанги, с цел да станат доста здрави и да могат, като дойдат 3 месеца лято, да се качат на лодки и да гребат “.

Кметът на общината обаче оказва помощ на спорта, безапелационен е Петров:

„ За първи път откогато аз съм треньор, а аз съм от 40 години треньор, този кмет три години поред извършва безусловно тази стратегия и 280 000 лв. отиват до стотинка във всички клубове “. 

На спортни уреди милиони се радват в три села от Видинско. Строежът е бил безвъзмезден за общините, тъй като са построени по европейски планове, само че поддръжката им е проблем, защото е скъпа, а съгласно контракта по Програмата за развиване на селските региони в продължение на 5 години локалните управляващи не могат да събират за тях такси, откри инспекцията на Анжела Каменова от радио Видин. Така да вземем за пример в цялата община Ново село има към 3000 души, само че спортният комплекс за  5,7  милиона лв. е на повърхност от 40 декара и разполага със стадион с изкуствена настилка, атлетическа писта, игрище за баскетбол, волейбол, мини футбол, тенис на корт и басейн с олимпийски размери.  Съоръжението е измежду най-модерните в Северозапада и дава отговор на всички условия. Поддръжката му коства към 60 000 лв. на година. В община Ружинци новите игрища са два – в селата Ружинци и Дреновец, които са единствено на няколко километра разстояние. Спортните комплекси притеглят децата от региона и в тях се играят разнообразни срещи от районните шампионати. Общата им стойност е близо 6 милиона лв.. Наета е охранителна компания и е обезпечено непрекъснато наличие. Въпреки разноските от локалните управи не съжаляват да построените комплекси. Поне към този момент достъпът до тях е безвъзмезден и за всички.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР