Спортната инфраструктура в страната е в лошо състояние. Така че

...
Спортната инфраструктура в страната е в лошо състояние. Така че
Коментари Харесай

Министър Илиев: Милиони са отпускани за спортни съоръжения, които...

" Спортната инфраструктура в страната е в неприятно положение. Така че тези 10 милиона лв., които отпуска кабинетът, несъмнено са малко. Но е хубаво, че има от кое място да стартираме. Реално с тази стратегия даваме късмет на всяка федерация, община и състезателен клуб да кандидатства, с цел да ремонтира или доразвие спортната си база. Но особеното от настоящата Наредба 4 в съответния случай е, че към този момент ще има самоучастие. Тоест всеки претендент за средства ще би трябвало да се ангажира и да покаже съвестност в желанията си, осигурявайки 50 % от средствата ".

 

Това съобщи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в предаването „ Пресечна точка ” по NOVA, разяснявайки отпущането на 10 млн. лв. от страна на кабинета за построяването на спортни площадки, уреди и ремонта им по по този начин наречената Националната стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове.

Министърът разяснява, че до момента парите са отпускани на 100%. „ Това обаче е ставало без справедливи критерии за оценка на кого да бъдат дадени пари. Много постоянно милиони са били отпускани за общини и дребни обитаеми места, където тази спортна инфраструктура не е употребена пълноценно ”, уточни той.

 

Илиев акцентира, че в министерството има данни за „ нецелесъобразно потребление на средства ”. „ Сега тези пари ще отидат тук-там, където спортните съоръжения ще се употребяват от оптимален брой спортуващи. Със сигурност това е нещо, което няма по какъв начин да бъде измерено с точни числа, само че това, което ние се опитваме да създадем, е транспарантно, пред всички, да сложим програмата на масата и всеки да знае, събирайки точки, по какъв начин ще бъде оценен неговият план ", акцентира той. 

 

" Бюджетът за съпоставяне тази година за високо спортно майсторство е 37 милиона лв.. Другата година ще бъде към 45 милиона лв.. Съответно, ние се опитваме да разпределим тези средства оптимално дейно измежду всички спортуващи. Ще има и предпочитани спортове - олимпийските. Вчера направихме среща с тези федерации, успяхме да представим пред тях програмата с най-добри планове да дадат своите рекомендации, да дадат оценка на тази стратегия. Мисля, че тя беше призната сносно ", безапелационен е министър Илиев. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР