Спортисти, артисти и бодибилдъри използват анаболни стероиди от десетилетия, за

...
Спортисти, артисти и бодибилдъри използват анаболни стероиди от десетилетия, за
Коментари Харесай

Големи мускули или сърдечни проблеми: Колко са полезни стероидите?

Спортисти, актьори и бодибилдъри употребяват анаболни стероиди от десетилетия, с цел да натрупат мускулна маса, която просто не би била допустима посредством вярно хранене и чести тренировки . Въпреки че използването на такива субстанции от дълго време се свързва със здравословни проблеми, изключително от сърдечносъдов темперамент, нови проучвания от Университета в Бирмингам прибавят още една причина за напълно натурален метод към фитнеса: здравето на сърцето .

Според учените приемът на тестостерон може да усили риска от предсърдно мъждене или неточен сърдечен темп при хора със съществуващо влечение. Интердисциплинарен консорциум от лекари и откриватели, управителен от Университета в Бирмингам, в допълнение към екип от сътрудници в Германия, организира този план.

Изследователският екип откри, че мъжките полови хормони (като тестостерон), наричани още андрогенни анаболни стероиди (ААС), са в положение да усилят риска от предсърдно мъждене при генетично предразположени към сърдечни болести лица. Със стероидите постоянно се злоупотребява за създаване на огромни мускули, изключително измежду младите мъже.

" Нашето изследване може да способства доста за разбирането на въздействието върху сърдечното здраве на младите мъже, които злоупотребяват с анаболни стероиди за увеличение на мускулната маса. Скорошни отчети демонстрираха, че изключително младите мъже са обект на офанзиви в обществените медии като TikTok, където им се продават тестостеронови артикули, само че ние показахме по какъв начин злоупотребата със стероиди носи характерен риск, за който доста хора няма да знаят ", заяви водещият създател на проучването доктор Лаура Зомерфелд, постдокторант в UKE Хамбург, която е приключила докторантурата си в Института по сърдечносъдови науки към Университета в Бирмингам, фокусирайки се върху тази работа.

" Заболявания на сърдечния мускул като аритмогенна деснокамерна кардиомиопатия (АДК) засягат млади, атлетични хора и могат да доведат до животозастрашаващи нарушавания на сърдечния темп. Предсърдното мъждене е постоянно срещано положение измежду общото население. Повишените равнища на тестостерон могат да доведат до по-ранна поява на тези болести ", добави професор Лариса Фабриц, началник на катедрата по наследствени сърдечни болести в UKE Хамбург и почетен началник на Института по сърдечно-съдови науки в Университета в Бирмингам.

Авторите на проучването са работили, с цел да проучат всички евентуални резултати върху положението, наречено АДК, което се дължи най-вече на нарушавания в образуването на клетъчни връзки, сериозни за стабилността на сърдечния мускул.

Първоначално откривателите удостоверяват, че АДК има наклонност да се среща по-често и по-тежко при мъжете, в сравнение с при дамите. По време на поредност от лабораторни опити създателите на проучването откриват, че шестседмичен банкет на ААС в композиция с нарушени клетъчни връзки може евентуално да докара до понижено действие на натриевите канали в сърдечната тъкан и следващо закъснение на провеждането на сигналите в предсърдията.

" Тази работа допуска, че млади мъже с основни наследствени генетични промени са изложени на по-голям риск от развиване на електрически проблеми в сърцето в отговор на злоупотребата с анаболни стероиди ", заключи доктор Андрю Холмс, съавтор и доцент в Института по клинични науки към Университета в Бирмингам.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР