Спортист на 24 години и роден през зимата - това

...
Спортист на 24 години и роден през зимата - това
Коментари Харесай

Какъв е българският олимпиец за Пьонгчанг: на 24 години и роден през зимата

Спортист на 24 години и роден през зимата - това е междинният профил на българския олимпиец, който ще взе участие в зимните игри в Пьонгчанг.

Българският олимпийски комитет (БОК) показва, че един от всеки четирима в тима за игрите е софиянец. За повторно на зимни олимпийски игри обаче се вижда ролята на Чепеларе.

Със своите едвам 5400 поданици, в този момент той е обезпечил трима олимпийци – сноубордиста Радослав Янков и биатлонистите Димитър Герджиков и Антон Синапов. Троян " изпраща " четирима, а трима са от Самоков.

Без младежи

България ще е с 21 спортисти, като най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години на 18 януари. В състава има още двама 20-годишни: Алберт Попов и Камен Златков, които са родени в два поредни дни в София.

Виктория Димитрова е най-младата българка, състезавала се на зимни олимпийски игри. През 1992 в Албервил тя е на 15 години и 253 дни, когато се подреди 17-а във фигурното пързаляне. Най-възрастният българин е Иван Марковски, който 40 години и 170 дни игра последния си мач за хокейния тим в Инсбрук през 1976 година при загубата с 5:7 от Япония.

Близо половината български олимпийци за Пьонгчанг са родени през зимните месеци. Почти една четвърт са рождениците през януари – четирима, през февруари, март и декември са по двама.

 Красимир Анев отпътува довечера за Пьонгчанг
© Associated Press

Красимир Анев отпътува довечера за Пьонгчанг

Единадесет ще са дебютантите за България, а Александра Жекова и Мария Киркова ще вземат участие за четвърти път на зимни олимпийски игри.

По спортове

България ще има участници в шест спорта в Пьонгчанг.

В исторически проект статистически шорттрекът се оказва спортът с най-голяма успеваемост за България. При седем взели участие българи до игрите в Пьонгчанг този спорт е донесъл на страната посредством Евгения Раданова три медала или половината от всичките досегашни оценки на България. В класацията следват биатлонът с два медала при 35 взели участие и ски бягането с един от 48.

Най-много българи е имало на игрите в Албервил през 1992 година – 30. Това е с един повече даже от единствения случай, в който България е имала тим по хокей - в Инсбрук през 1976 година Най-малко българи - по четирима, са взели участие в Сен Мориц 1948 и в Сапоро 1972 година Делегацията за Пьонгчанг е втората най-многолюдна за последния четвърт век след Солт Лейк сити (22-ма участници).

" Аякс " (Троян) и " Александър логистик " (София) са спортните клубове с най-вече представители - по трима. За " Аякс " са Стефани Попова, Милена Тодорова и Владимир Илиев, а за " Александър логистик " - тримата в ски бягането - Антония Григорова, Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (62)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР