Спортът бе разгромен от Руди Гела и неговата шайка крадци.

...
Спортът бе разгромен от Руди Гела и неговата шайка крадци.
Коментари Харесай

Кралев: „Промяната” се провали, не знам с какви очи искат да управляват отново

„ Спортът бе победен от Руди Гела и неговата тайфа крадци. „ Промяната “ водеше война със спорта ”
Източник: Труд

- Като персонална идея в тази предизборна акция обявихте увеличението на бюджета за национална туристическа реклама от 20 на най-малко 100 млн. лв.. Изпълнима ли е тази цел на фона на данните за възходящ недостиг, господин Кралев, и какъв ще е резултатът съответно за Варна, която от години се стреми да стане целогодишна дестинация?

- Бюджетът за всеки съответен бранш би трябвало да бъде функционалност от брутния вътрешен артикул на страната. Туризмът е значим бранш в стопанската система и със забележителен принос към Брутният вътрешен продукт и не виждам причина бюджетът на министерството да е по-малък от 0,1 % от Брутният вътрешен продукт (около 163 милиарда лв. за предходната година), което ще даде опция вложенията в реклама на българския туристически артикул да бъдат в размер на 100 млн. лв.. Това ще ни направи по-конкурентни на останалите страни в района, които отделят големи суми за реклама на туристическия си артикул. С мизерните 20 млн. лв. бюджет на Министерството на туризма ние освен сме надалеч зад Турция и Гърция, само че изоставаме доста и от Хърватска.

Най-важното е да се смени качеството на туристическия поток към България. Нашата инфраструктура е подготвена да удовлетвори потребностите и на по-висок клас туристи. Това може да стане единствено с съответна маркетингова тактика за целевите пазари, за реализирането на която са нужни повече средства. Правителството на Промяната, макар необикновено безразборното харчене, което направи, подвигна алегорично единствено с 10% бюджета на МТ, което е насмешка със бранша. Браншовите организации също считат, че предлагания от мен бюджет е съответен на потребностите на туристическата промишленост. Ползата ще е голяма освен за Варна, само че и за всички туристически региони. Повече туристи, с по-големи финансови благоприятни условия, които да не се стремят единствено към наливния алкохол и компромисната храна, предлагани в евтините ол инклузив пакети. Но не е единствено казусът с бюджета. Първо би трябвало се направи одит на дестинацията от непознати компании - разбор и рекомендации по какъв начин да се развива акцията в дестинацията. После би трябвало да се одобри национална тактика по туризъм, проект, времеви графици за осъществяване и на база на тактиката да се напишат съответните промени в Закона за туризма, които да са съответни на потребностите на бранша.

- В разгара на предизборната акция във Варна и при започване на подготовката за новия летен сезон на дневен ред излезе тематиката за противозаконните бараки на Златни пясъци. Кметът Иван Портних настоя служебният министър на туризма Илин Димитров да анулира схемата за разполагането им, за същото го прикани и ГЕРБ/СДС. Смятате ли, че ще има бърза реакция от министъра и стотиците сергии ще бъдат разчистени, преди да дойдат първите туристи и за какво политическите Ви съперници настояват, че борбата за почистване на курорта е предизборна?

- За политическите ни съперници разчистването на битака в най-големия курорт по Северното Черноморие може и да е предизборна борба, тъй като са свързани с Иванкостовите приватизатори на комплекса и с партийни  касички от тъй наречените златни павилиони, които носят милиони доходи. От 3 години има сигнал против бездействието на РДНСК по същия проблем. Кметът Иван Портних прикани служебния министър на туризма Илин Димитров, който може с един автограф да разчисти тези над 300 противозаконни бараки в курорта и да анулира противозаконната скица, спусната от горната страна, само че той се измъкна с някаква инспекция, без да посочи по кое време ще се случи. Да не забравяме, че той потегли в политиката от Промяната, която е съдружният сътрудник на ДеБъ. Община Варна внесе два сигнала в Софийска градска прокуратура по какъв начин са съгласувани схемите за слагане на бараките и дали е спазена процедурата според Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

- Сочите като собствен персонален приоритет и нарастването на парите за спорт. Какво е положението на бранша сега?

- Проблемът с бюджета за спорт е подобен с този на туризма. Бюджетът за спорт също би трябвало да бъде изчисляван на база Брутният вътрешен продукт, като справедливата и рационална големина е 0,2 %, което прави към 300 млн. лв., с които да се построява нова спортна инфраструктура, да се подкрепят спортните клубове, които страдат от хронично недофинансиране и да се обезпечи подготовката на топ спортистите ни. Отделно са нужни към 100 млн. лв. към бюджета на МОН, за създаване на спортна инфраструктура в учебните заведения. Физкултурни салони, там където е належащо, и приблизително по две спортни  стадиони във всяко учебно заведение. Спортът е в неприятно положение сега. Сегашният длъжностен министър се опита да възвърне връзките сред ММС и спортните организации, само че е доста мъчно. Спортът бе победен от Руди Гела и неговата тайфа крадци. Правителството на „ Промяната “ водеше война с българския спорт. Спортисти, президенти на федерации, спортни клубове бяха газени, унижавани, обиждани. Бюджетът, с който тази тайфа крадци разполагаше, беше към 130 млн. лв., до момента в който ние работехме с бюджет сред 70 и 90 млн. лв.. И нищо не направиха с тези пари. Нито усилиха парите на клубовете, нито на федерациите, нито дадоха пари за международни и европейски шампионати, нито стартираха някой инфраструктурен план. Източиха НСБ с контракти за непотребен програмен продукт и адвокатски услуги, тотото - с 2 млн. лв. за реклама в метрото. Раздаваха планове на продавачки в магазини и толкоз. Весела Лечева стабилизира и възстановява малко отношението към федерациите и клубовете, само че ситуацията в тотото остава тежко. Бюджетът на ММС е 140 млн. лв., само че отново няма нарастване за клубовете. Само ние от ГЕРБ/СДС имаме ясна визия за развиването на спорта.

- Какви са акцентите?

- Необходимо е внезапно нарастване на парите за спортните клубове до 200 %. Ще доусъвършенстваме системата за систематизиране на средствата за финансиране на федерациите. Необходимо е нарастване на финансирането на федерациите, като се обърне особено внимание и на сполучливите неолимпийски спортове и на такива със специфичност в спортния календар, като тенис и ски да вземем за пример. Наложително е основаването на специфична стратегия за развиване на груповите спортове, където сме извънредно изостанали. Необходима е промяна в държавните спортни учебни заведения за по-добър асортимент на млади гении, качествено обучение и по-нататъшна реализация. В незабавен порядък би трябвало да продължи развиването на спортната инфраструктура, развой който бе спрян от държавното управление на Промяната.

- Във Варна незавършен остана физкултурният салон на 7 СУ „ Найден Геров “, чийто старт дадохте като министър. Защо се случи това огромно закъснение? 

- Програмата за физкултурните салони не се случи поради незаконното безучастие на Кузманов и Радостин Василев. През 2020 година организирахме публични поръчки, безусловно постоянни, с които бяха определени реализатори за строителството на близо 25 салона в цялата страна, един от които е и този в учебно заведение „ Найден Геров “ във Варна. За да започва строителството на салоните, трябваше да се организира поръчка за строителен контрол, която ние не успяхме да проведем, поради края на мандата ни, само че подготовката беше осъществена преди този момент от чиновниците в министерството. При влизането на екипа на служебния министър Андрей Кузманов всичко това беше спряно. Без безусловно никакви пояснения – шест месеца тази поръчка не беше извършена. Накрая забележете – организираха я, беше определен реализатор, беше подписан контракт с изпълнителя за осъществяване на строителния контрол, само че не беше осъществено заплащане по този контракт, което не поражда правни последствия за осъществяване. Междувременно срокът за осъществяване на плановете, който министерството беше разписало с изпълнителите, изтече. За забавянето е отговорно Министерството на младежта и спорта.

Това с физкултурните салони е емблематичен образец за тяхното незаконно безучастие. Как може ти да проведеш поръчка и да не платиш за това? Ти забавяш осъществяването на тези планове и по-късно казваш – видите ли „ ГЕРБ били превели парите напред и по тази причина ги нямало “. Не, парите са тук, строителите желаят да работят. Причината да не се случат физкултурните салони и досега или да се случат като този в „ Найден Геров “, който е безусловно приключен, само че не може да бъде въведен в употреба, е единствено една единствена –  незаконното държание на служебния министър Андрей Кузманов и по-късно на неговия правоприемник Радостин Василев.

- Кои са варненските цели, за които ще работи ГЕРБ/СДС в идващия парламент? 

- Искам единствено да отбележа, че тези цели могат да се осъществят единствено, в случай че получим мощна поддръжка на 2 април и успеем да съставим държавно управление с наш мандат. Всички тези цели са остарели, само че реализацията им бе спряна от държавното управление на Промяната. Най-важно за бизнеса и туризма е довършването на Автомагистрала “Хемус ”. От основно значение за града е и основаването на съвременна индустриална зона, която ще обезпечи нови работни места и по-високи приходи. Изключителен приоритет за града е построяването на Автомагистрала “Черно море ”, от която зависи вторият мост над варненското езеро. Изграждането на нова инфекциозна болница и построяването на нова постройка за Математическата гимназия са също значими планове за варненци. Спортната инфраструктура е също мой персонален приоритет.

- До момента социологическите организации сочат паритет сред обединенията ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. Реални ли са тези данни, съгласно Вас, и смятате ли, че изводите в сериозния отчет на Държавния департамент на САЩ  ще окажат въздействие върху настройките на гласоподавателите?

- Нашата социология са цялостните зали. Нещо, което дилетантите от Политическа партия и Демократична България в никакъв случай не са виждали. Бойко Борисов обиколи съвсем цялата страна - до този миг няма зала с под 400 души, даже в най-малките обитаеми места. Ние срещаме същото отношение, където и да отидем - хората упорстват да съставим постоянен кабинет. Преди дни организирахме откровена среща за проблемите и провокациите в спорта с представители на бранша. Докладът от Вашингтон е индикативен за това, че " Промяната ” се провали - тяхното ръководство е знак на корупция и безвластие. Не знам с какви очи желаят да ръководят още веднъж.

 - Възможно ли е ГЕРБ/СДС да влезе в бъдещо общо ръководство с ПП/ДБ макар сериозните различия по основни тематики, измежду които е и бюджетът?

- Политическа партия и Демократична България лъжат, че ГЕРБ/СДС ще поддържа техен кабинет, в който не взе участие. Борисов съобщи неведнъж, че ние няма да подпишем празен чек! ДБ/ПП са в изолираност от всички партии - с кого ще ръководят? За кабинет на малцинството са им нужни най-малко 100 депутати. ГЕРБ има максимален късмет да образува постоянен кабинет. В последния кабинет не ни доближиха едвам пет гласа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР