Спорове се разразиха в Европейския парламент по повод новата директива

...
Спорове се разразиха в Европейския парламент по повод новата директива
Коментари Харесай

ЕК предлага 70-годишните да определят сами дали са годни да шофират

Спорове се развихриха в Европейския парламент във връзка новата инструкция за шофьорските книжки. Едно от предложенията е водачите над 70-годишна възраст сами да преценят дали са годни да карат.

" За мен е значимо какво споделят лекарите. Не може да кажем, че всички над 70 години би трябвало да се самоопределят или не би трябвало да се самоопределят като годни, или негодни. Трябва да има лекарска комисия ”, съобщи пред публицисти в Страсбург евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Водачите с опит до една година няма да могат да карат от 22 до 6 часа

" Европейският парламент в лицето на своя докладчик - ръководителят на Комисията по превоза, внесе такива промени, които персонално мен не престават да ме тревожат, тъй като чакам да бъдат импортирани и в пленарна зала ", изясни Новаков.

Предложено бе да има нова категория за шофьорските книжки за джиповете.

" Всички, които желаят да карат по-голям джип или комби над 1,8 тона, би трябвало да имат различен тип брошура и да минават изпити и за нея. Това за благополучие отпадна ", уточни евродепутатът.

Предлага се още възрастта на професионалните водачи на тирове и рейсове да падне на 17-18 години.

" Само при мисълта 17-годишен да ръководи 40-тонен тир малко ме напряга. В последна сметка се откри хибриден вид - на 17 години можеш да започнеш да управляваш подобен камион с компаньон, в случай че имаш уверение за професионална подготвеност, а на 21 години да получиш категорията ", изясни Андрей Новаков.

Новите правила се чака да бъдат гласувани през февруари.

Всеки две от пет произшествия с съдбовен край са по виновност на водачи, които са под 30 година

Българският евродепутат акцентира, че сега липсват 6000 професионални водачи в Европа - както на камиони, по този начин на рейсове, а прогнозите са с времето дефицитът да се усилва до съвсем 2 милиона водачи.

" Повечето асоциации на превозвачите в Европа виждат решението в тази посока, точно като намаляват възрастта на хората, които могат да ръководят камиони. Аз не разбирам смесените сигнали, които идват от Европейска комисия - от една страна, се споделя, че две от пет произшествия със смъртни случаи са провокирани от млади водачи, а по-късно се споделя, че няма проблем да ръководят тирове ”, сподели Новаков.

Как ще бъдат изпитвани претендентите за брошура?

Според него това, което може да се направи, е шофьорските книжки да бъдат с по-кратък интервал на инспекция на способността на водачите.

Той изясни, че професионалните гимназии би трябвало да се третират с приоритет и да имат по-тясно съдействие с превозвачите - да дават стипендии и да създадат специалността по-привлекателна.

По думите му все още превозвачите търсят хора от Молдова, Беларус, Узбекистан, Казахстан, които да бъдат наети за водачи, тъй като такива липсват.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР