Спорният проект за нов Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата

...
Спорният проект за нов Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата
Коментари Харесай

Гражданите засипаха с критики плана за Борисовата градина

Спорният план за нов Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина в София провокира невиждан интерес от страна на столичани, които интензивно се възползваха от опцията да създадат оферти по него и да изискат преправянето му. Срокът за внасяне на мнения изтече предходната седмица, като това можеше да се прави в Направление „ Архитектура и градоустройство “ към Столичната община, както и в трите региона, на чиято територия се намира паркът. Близо 300 мнения са получени единствено в регион „ Средец “, оповестиха оттова. Районната администрация написа във Facebook, че заради скупчването на огромен брой писма в последния ден тяхната обработка ще отнеме известно време. Оттам увериха, че всяко писмо ще получи входящ номер и личен отговор до подателя. От „ Лозенец “ и „ Изгрев “ не показаха подобен брой на мненията, само че признаха, че изключително в последния ден те са били доста.

Основните терзания на жителите са, че планът за нов Подробен устройствен план, направен от архитектурното бюро на проф. Атанас Ковачев, разрешава огромно застрояване и не обяснява статута и бъдещето на частните парцели на територията на парка. Като съответни места, където може да се появят нежелани градежи, се показват така наречен Климатично учебно заведение наоколо до " Маймунарника ", за което проектът планува възобновяване, построяването на Музей на зелена София до автокъща „ Капитолия ”, основаването на нов състезателен център на Гара Пионер, нови паркинги наоколо до Борисовата градина и така нататък Намеренията на проектантите за тези и други точки бяха измежду основните проблеми, от които столичани се вълнуваха при първото публично разискване на Подробен устройствен план на 5 юни. Второто и решаващо е планувано за 26 юни.

По време на първия спор кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че персонално ще внесе искане да не се възвръща Климатичното учебно заведение, да не се мести Конната база и „ Спортна София “ (предвижда се базата да отиде в Ловния парк, а „ Спортна София “ - на Гара Пионер - б.р.). Фандъкова се разгласи и против градеж на алея над езерото с лилиите към Братската могила. В края на предходната седмица тя разгласи, че проектът би трябвало да се преработи и да има ново публично разискване.

 

Още рецензии

Становище с голям брой рекомендации подава кметът на „ Средец “ Мария Ачкова. Една от рецензиите е обвързвана с двата стадиона на територията на парка. „ Проектът не предлага метод, по който да се съвместяват функционалностите на резерват с най-висока степен на отбрана и по едно и също време на метод към терени с чести всеобщи спортни мероприятия. Не са направени и употребявани като изходни данни оценки за относимост към настоящото законодателство и актуалните стандарти на интернационалните футболни организации за игрища в градска среда. Не е оценено въздействието, което огромните спортни уреди оказват върху близките пространства - парка и жилищни квартали, и не са провеждани съвещания с обществеността; не са създадени ограничения за сигурност, надзор върху шума  и режими при ползване; не е изследвано изпълними ли са и съвместими ли са със статута и функционалността на парка  условията като обезпечаване на огромен брой паркоместа за коли и рейсове. Друга рецензия е, че планът не отразява „ тъкмо и правилно информацията за собствеността на парцели в парка “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР