Спорна нова учебна програма и хиляди уволнени учители, които не

...
Спорна нова учебна програма и хиляди уволнени учители, които не
Коментари Харесай

В Турция образованието става все по-важно в битката за избирателите

Спорна нова образователна стратегия и хиляди уволнени учители, които не могат да водят часовете си: в Турция политическите напрежения съпътстваха началото на образователната година.

Политическите цели непосредствено оказаха въздействие върху образованието, отговаряйки на два устрема на ръководещата партия: да направи образователното наличие по-съвместимо с нейната ислямо-консервативна стратегия и да прочисти преподавателското тяло от хипотетични последователи на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква, че е провел осуетения опит за прелом през юли 2016. Правителството твърди, че желае да образува бъдещите генерации, с цел да построи една " Нова Турция " предвид на стогодишнината от основаването на републиката през 2023 година, и акцентира непрестанно нуждата от " пречистване " на институциите от всевъзможни подривни детайли след осуетения опит за прелом.

Но неговите критици го упрекват, че желае да насърчи израстването на религиозна юноша, подхранвана от идеалите на Партията на справедливостта и развиването (ПСР), която е на власт от 2002 година Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи във връзка началото на новата образователна година, че желае " да възпита потомство, което да бъде в мир със своите национални и духовни полезности, патриотично, квалифицирано, свободно ".

Тази година учениците се оказаха с учебници с ревизирано наличие. Сред най-критикуваните ограничения е по-специално изтеглянето от учебниците на теорията за еволюцията, като управляващите акцентират липса на време, с цел да може

тя да бъде преподадена " правилно "

в образованието преди университета. Но има също въвеждане на преподаване на концепцията за джихад в религиозните учебни заведения " имам-хатип ", които процъфтяват след идването на власт на ПСР и обгръщат в този момент над един милион възпитаници на фона на 23 000 преди 15 години.

Правителството твърди, че е значимо да се преподава тази идея, с цел да се разграничи " същинският " ислям от този, проповядван от групировки като " Ислямска страна ". Но " не става дума единствено за политически желания ", акцентира Ферай Айтекин Айдоган, председателка на опозиционния профсъюз на учителите Егитим-Сен, която не вижда с какво концепцията за джихад би била по-лесна за преподаване, в сравнение с теорията за еволюцията.

" Религиозната и националистическа идеология на ПСР в огромна степен бе включена в учебниците ", отбелязва също депутатът от опозицията Митхат Санджар (от прокюрдската Демократична партия на народите), съгласно който " това не е образователна стратегия, която предизвиква децата да си задават въпроси и да мислят свободно ".

Запитан за аргументите за тези промени, депутатът от ПСР и заместник-председател на парламентарната комисия за обучение Бурханеттин Уйсал изяснява, че задачата им е най-много да обновят образователните стратегии. " Не е допустимо да останем в крайник с днешния свят с образователни стратегии отпреди пет или 10 години ", декларира той.
Той твърди обаче, че

държавното управление може да преразгледа някои промени

в случай че " те тормозят обществото ".

" Все повече президентският замък е този, който управлява (образованието), а не министерството на националното обучение ", счита Батухан Айдагюл, шеф на Инициатива за промяна на образованието - истанбулски проучвателен център по въпросите на образованието. Този откривател споделя, че не е виждал толкоз бързи промени в образователните стратегии през последните 15 години. Според Айдагюл главният проблем на образованието в Турция е неналичието на " изчерпателен спор ", защото другите кръгове в обществото, измежду които ислямистите и секуларистите, " се пробват да защитят своите позиции ". " Ако започнете вашата полемика, говорейки за светските правила, вие губите половината от популацията. "

Друго безпокойствие - мащабът на чистките, реализирани след осуетения пуч от 15 юли 2016 година: над 140 000 души бяха уволнени с декрет със силата на закон, от които над 33 000 преподаватели, упрекнати във връзки с опита за прелом или с разнообразни групировки, определяни като " терористични ". " За момента образованието не бе смутено от уволненията ", твърди Латиф Селви, началник на проправителствения профсъюз на учителите Егитим-Бир-Сен. Той въпреки всичко признава, оставяйки настрани уволненията, че Турция има потребност от повече учители.
Правителството разгласи, че 20 000 учители ще бъдат назначени на работа за новата образователна 2018 година

Но след осуетения опит за прелом " учителите се опасяват,

че против тях може да бъде подхванато следствие

или може да видят имената си в декрет ", изяснява Бетюл Йозтюрк, начална учителка в Анкара. " Те правят работата си със боязън, че могат да я изгубят във всеки миг ", добавя тя. " Много възпитаници бяха оставени без преподавател, доста учители останаха без работа ", споделя със страдание тя и акцентира, че от време на време на хора, които не са готови както би трябвало, се поверяват овакантените места.

" Повечето академични преподаватели и учители, които мислят друго от държавното управление, бяха уволнени ", отбелязва с въздишка Санджар. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (333)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР