Според здравния министър от служебното правителство Асен Меджидиев за нуждите

...
Според здравния министър от служебното правителство Асен Меджидиев за нуждите
Коментари Харесай

Здравният министър пресметна колко лекари са нужни за българския Център по въздушна помощ

Според здравния министър от служебното държавно управление Асен Меджидиев за потребностите на Центъра по въздушна здравна помощ ще са нужни към 70 лекари. 

Днес той обяви, че претендентите към този момент са набрани. Държавата възнамерява и разкриването на два нови филиала на незабавната помощ по отношение на идния туристически сезон. Единият ще се намира в морския курорт Приморско, а другият – в родопския град Сърница, съобщи БНР.

Центърът за незабавна здравна помощ по въздух ще има 4 бази, в които ще се намират плануваните за покупка медицински хеликоптери – в София, Варна, Долна Митрополия и Безмер. Чрез него ще се оказва лекарска помощ на заболели и потърпевши при произшествия, ще се транспортират донори, кръв и органи за трансплантация, центърът ще координира взаимни действия сред здравното министерство, авиационния оператор, Министерство на вътрешните работи и други държавни структури. Годишната му прехрана ще коства към 8 и половина милиона лв..

Здравният министър, който посети Монтана и разгласи, че в локалната болница може да се направи една от хеликоптерните площадки, уточни още, че първите медици за помощ по въздух стартират да се образоват. " Много искащи има. Програмата е подготвена. След седмица започваме образованието, което ще бъде десетдневно и ще се организира във ВМА ", заяви той.

А седмици преди началото на туристическия сезон, се възнамерява откриване на филиал на незабавната помощ в Приморско. Там ще има два екипа медици с общо 26 души, които ще обезпечават денонощна здравна помощ. В родопския град Сърница, покрай язовир Доспат, също ще бъдат назначени лекари, сестри и санитари - 20 души. Към момента там има незабавна помощ единствено денем, а при потребност се вика кола за спешна помощ от Велинград.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР