Според заместник-председателя на СОС от БСП, управляващите в Столична община

...
Според заместник-председателя на СОС от БСП, управляващите в Столична община
Коментари Харесай

Милка Христова: Оправданието на Фандъкова за ”Чистота Искър” е несъстоятелно

Според заместник-председателя на СОС от Българска социалистическа партия, ръководещите в Столична община поставят огромно усърдие да приключат бързо абсурда с ”Чистота Искър ”, защото най-вероятно констатациите в този отчет са извънредно нелицеприятни за тях.
Опитът на кмета Йорданка Фандъкова да показа абсурда с " Чистота Искър " като завършен е неплатежоспособен, защото опонира на обстоятелствата. Това съобщи заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова. Тя сподели последователност на събитията от началото на годината, от която излиза наяве, че ръководещите в Столична община за следващ път се пробват да скрият проблем като го показват за завършен, заради “взети към този момент мерки”.

" Въпреки обясненията на кмета Фандъкова, не преставам изрично да упорствам отчетът от осъществената инспекция на " Чистота Искър “ от отдел " Вътрешен надзор " да бъде възложен на Столичния общински съвет, който е принципал на общинското сдружение. Тази инспекция беше направена във връзка сигнал за съществуване на редица нарушавания в активността на това сдружение. В него се съдържа информация и за редица други тежки нарушавания, разнообразни от скандалния контракт за " наем на техника " с " Грийн партнерс " ЕАД. Затова е извънредно значимо ние, общинските съветници, да бъдем осведомени за всички установени нарушавания в отчета ".

Според Милка Христова, ръководещите в Столична община поставят огромно усърдие да приключат бързо разразилия се на сесията на 13-и юни скандал, обвързван с " Чистота Искър ", защото най-вероятно констатациите в този отчет са извънредно нелицеприятни за тях.

" По думите на кмета, казусът следва да се смята за завършен, защото при започване на годината шефът Юлиан Михайлов е уволнен в хода на инспекцията, точно поради контракта за наем на техника с " Грийн партнерс " за 12 млн. лева Фактите обаче са напълно разнообразни, изясни Милка Христова. - С решение № 49/31.01.2019 година СОС преобразува правната форма на " Чистота Искър " от ЕООД в ЕАД, като в съвета на шефовете беше включен и Юлиан Михайлов. На него му беше предоставено да извърши всички нужни дейности по вписването на смяната, като до нея остава шеф на сдружението. С решение № 96/14.02.2019 година на СОС по отчет с вх. № СОА19-ТД26-215/1/12.02.2019 година Юлиан Михайлов беше сменен, а на негово място в Съвета на шефовете на " Чистота Искър " беше определен Стефан Пейков. В посочения отчет, който е от една страница, няма нито дума за аргументите за предлаганата подмяна, още по-малко пък констатации за открити нарушавания в хода на осъществявана инспекция, включително и за контракта за наемане на техника с " Грийн партнерс " АД. Тук още един път обръщам внимание, че Юлиан Михайлов е единствено сменен в Съвета на шефовете, а не е освободен от служба заради нарушавания. Вписването на преобразуването на сдружението в ЕАД и на новия съвет на шефовете в комерсиалния указател става на 11.04.2019 година и от този момент пораждат пълномощията на новия изпълнителен шеф Стефан Пейков. Не ми е известно до тогава сдружението да е ръководено от различен шеф, друг от Юлиан Михайлов ".

Милка Христова е безапелационна, че Столична община пробва да замете случая под килима със известието, че ще съобщи резултатите от инспекцията на " Чистота Искър " на компетентнтите институции.

" Преди да стигне до профилираните органи, отчетът би трябвало да бъде възложен на Столичния общински съвет, който е принципал на сдружението и не може по никакъв метод да бъде преместен в това му качество от органите на Прокуратурата, разяснява заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия. - На кмета Фандъкова желая да напомня, че концепцията сдружението да бъде преобразувано от ЕООД в ЕАД въобще не породи по отношение на последната инспекция на " Вътрешен надзор ", с цел да го показва в този момент тя като " взети ограничения ". Преобразуването е на дневен ред от началото на 2017 година, когато беше освободен за нарушавания следващият шеф на " Чистота Искър ". Тази концепция се осъществя едвам две години по-късно в съответно решение № 49/31.01.2019 година на СОС. Междувременно в непрекъснатите комисии бяха внасяни от Юлиан Михайлов документи за преобразуването, които не бяха издържани в правно отношение. Защо е било нужно това " туптене на топката ", оставам да помислят жителите на София. Надали има наивници ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР