Според Уикипедия чалгата (наричана още поп-фолк или етно поп) е

...
Според Уикипедия чалгата (наричана още поп-фолк или етно поп) е
Коментари Харесай

10 от най-големите ретро поп-фолк хитове

Според Уикипедия чалгата (наричана още поп-фолк или етно поп) е музикален жанр, придобил известност у нас при започване на 90-те години на 20 век и съчетаващ български, арабски, турски, гръцки и ромски мелодии, както и претекстове от фламенко.

Характерни за него са повтарящите се музикални и танцови ритми, а методът на танцуване се назовава кючек. Безспорен факт е, че поп-фолкът израсна доста като род и сега, като най-комерсиалния род в България, всичко там (в множеството случаи) се прави извънредно професионално, а конкуренцията е убийствена. Не по този начин обаче стояха нещата по време на неговата зора.

Въпреки това и през днешния ден в музикалната история на страната ни остават най-емблематичните песни от този интервал. Ето 10 от тях.

1. Андон Събев „ Камъните падат “

Тази ария, появила се на бял свят през 1988 година, може да се счита за първата поп-фолк ария у нас.

2. Тони Дачева и Оркестър Кристал „ Бедни и богати “

Тони Дачева е солистка на Орк. Кристал от 1987 година до 1998 година, като през това време излизат едни от най-големите шлагери във поп фолка по това време, бързо съумяват да станат доста известни, а първата им видео касета доближава тираж от 100 000 копия. Песента „ Бедни и богати “ излиза в албума „ Робиня съм твоя “ през 1993 година и е харесвана и изпълнявана по заведенията и до през днешния ден.

3. Тошко Тодоров „ Радка Пиратка “

Оп-са! Един от най-големите чалга шлагери от зората на фолка. Години след излизането и се появяват още няколко версии, най-известна от които е тази на Мая и Магапаса. Оп-са!

4. Володя Стоянов „ Пирамиди, фараони “

Първата финансова пирамида е построена от Джон Ло, който с неговата „ Мисисипска компания ” разорява Франция през 1720 година Финансовите пирамиди, които посредством обещанията си за бързо замогване работят и зарибяват хора се появят в България в средата на 90-те, а войводата прави своя пробив.

5. Сашо Роман „ Мой ангеле “

Сашо Роман стартира да свири като тромпетист в Ку-ку бенд през 1994 година На идната година започва независимата си музикална кариера, продуцент на която е Слави Трифонов.

6. Иван Карачоров-Попа и Белите шишарки „ Тигре, тигре “

Автор на музиката и текста е Радо Шишарката. Излиза през 1996 година и за първи път е изпята в заведение в Пампорово, по време на „ мутренско “ празненство.

7. Радо Шишарката „ Шопската салата “

Радо Шишарката стартира кариерата си като рок реализатор, обаче стана известен с поп-фолк осъществяванията си. Песента е издадена в компилацията „ No comments “, събираща музикални миксове на двама DJ-и, като музиката е от известни гръцки песни, а текстовете са закачливи.

8. Нелина „ Бял Мерцедес “

Нели Николова стартира да пее във групировка Фаворит през 1993 година дружно с Еми Стамболова. Начало на независимата кариера на Нелина е през 1996 година, когато излиза първият ѝ сингъл за Пайнер.

9. Дуо Южен вятър „ Батальонът се строява “

Днес в България наложителното отблъскване на военна работа към този момент не съществува. Но във времената преди влизането на страната ни в НАТО, то беше реалност и всички годни младежи, желаят или не желаят, бяха длъжни да отидат в строя. Песента „ Батальонът се строява “ не е авторска на Южен лъх, само че те имат шанса да изпеят първи. Други техни шлагери са: „ Плаче ми душата “ и „ Как безшумно капеха листата “.

10. Румяна „ Две очи разплакани “

Румяна издава първия си албум още през 1991 година През 1994 година стартира да работи с „ Милена рекърдс “, с които прави най-големите си шлагери. На 30 юли 1999 година в тежка автомобилна злополука изпълнителката почина. За най-големия си шлагер „ Две очи разплакани “ Румяна споделя, че е написала музика и текста на песента съвсем по едно и също време, в доста тежък миг, когато е изживявала раздялата с първия си брачен партньор.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР