Според Световната здравна организация (СЗО), 80% от световното население все

...
Според Световната здравна организация (СЗО), 80% от световното население все
Коментари Харесай

7 мощни лечебни растения, които можете да отглеждате сами

Според Световната здравна организация (СЗО), 80% от международното население към момента употребява обичайни средства за лекуване, в това число растения, написа Real Farmacy.

Природната медицина не е изключително приветствана (само за предварителна защита, само че не и за лечение). Естествено, самолечението е рисково и при положение на някакви проблеми би трябвало да се консултирате с доктор.

Но никой не ви пречи да употребявате растенията като естествена аптечка! Те са в действителност потребни и постоянно ще са ви на разположение.

Това са 7-те най-хубави растения, които всеки би трябвало да има у дома!

1. Джинджифил

Джинджифилът е прочут със своето антиметично деяние, само че също по този начин има антибактериални, антивирусни, антиоксиданти и антипаразитни свойства с необятен набор на деяние.

Той оказва помощ в случаи на инфектиране, което го прави скъпо средство срещу болки в ставите, менструални болки, главоболие и доста други.

Освен за мускулна болежка, джинджифилът е ефикасен и при мигрена.

Джинджифилът оказва помощ при лекуването на рак, диабет, астма, бактериални и гъбични инфекции и това е едно от най-хубавите естествени средства против гадене (например по време на бременност или химиотерапия).

Джинджифилът се предлага и при стомашно разстройство.

Много хора пият постоянно чай от джинджифил и това е един от най-лесните способи да го употребяват.

2. Чесън

Две скилидки чесън дневно – и няма да ви се постанова да посещавате доктор за доста дълго! Той има имуномодулиращи, антибактериални, антивирусни и противогъбични резултати.

Като цяло изгодите от чесъна са разграничени на четири съществени категории:

– Намалява възпалението (намалява риска от остеоартрит и други болести, свързани с възпаление);
– Укрепва имунната система (антибактериални, противогъбични, антивирусни и антипаразитни свойства);
– Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и кръвообращението (предпазва от съсирване и понижава кръвното налягане);
– Убива минимум 14 типа ракови кафези (срещу рак на мозъка, белия дроб, гърдата, стомаха и панкреаса).

В допълнение, чесънът може да бъде ефикасен против резистентни към медикаментите бактерии! Проучванията демонстрират, че когато алицинът се усвоява в тялото ви, той създава сулфонова киселина, съединяване, което реагира на рисковите свободни радикали по-бързо от всяко друго известно съединяване.

За множеството хора нормално са задоволителни една или две скилидки дневно.

3. Лютива мента

Ментата е доста потребна за дихателната система, в това число ефикасна против кашлица, простуда, астма, алергии и туберкулоза.

Капсулите с ментово масло се назовават “Лекарство № 1 ” при пациенти с исхемична болест на сърцето.

Тя също по този начин оказва помощ за разпределяне на мускулите на червата, което разрешава на газовете да минават умерено и облекчава болките в корема.

Вдишването на аромата на ментата оказва помощ за възстановяване на паметта и понижаване на напрежението, както и ментовото масло работи като отхрачващо средство и спомага за изчистване на дихателните пътища.

Маслото от мента също може да помогне за облекчение на главоболието.

Можете даже да го добавите към вашите домашни почистващи препарати за спомагателен антимикробен резултат и прелестен мирис.

Какво би трябвало да знаете? Потърсете свежи зелени листа без тъмни петна или пожълтяване. Използвайте пресни листа от мента за чай, можете да ги добавите към супи, плодови салати или гаспачо.

Освен това, ментата е доста лесна за развъждане в градината ви, а самото растение ще изгони доста инсекти, които могат да нахлуят даже в дома ви.

4. Лавандула

Етеричното масло от лавандула се употребява за облекчение на бодърствуване, тревога, меланхолия, безпокойствие. То също по този начин се оказа дейно при съвсем всички типове заболявания.

Учените от университета в Коимбра са разкрили, че лавандуловото масло е съдбовно за кожните патогенни варианти, известни като дерматофити, както и за разнообразни типове кандида.

Лавандуловото масло също:

Намалява болката. Лавандулата може да облекчи болката или напрежението в мускулите, болки в ставите и ревматизъм, разпъване, болки в гърба. Просто масажирайте малко количество лавандулово масло върху засегнатата зона. Лавандуловото масло също може да помогне за понижаване на болката след инжекции.

Елиминира разнообразни кожни проблеми, като акне, псориазис, екзема и бръчки. Лавандулата може също да помогне за усмиряване на ухапвания от инсекти и сърбеж.

Лавандуловото масло убива въшки и гниди. В базата данни за натуралните медикаменти (NMCB) се споделя, че лавандулата наподобява е ефикасна при лекуване на косопад. След 7 месеца косата пораства с 44% по-добре!

Подобрява храносмилането. Това масло подтиква работата на червата и производството на стомашни сокове, което може да помогне при лекуването на стомашни болки, диспепсия, метеоризъм, колики, повръщане и диария.

Лекува респираторни болести. Лавандуловото масло може да облекчи респираторни проблеми при настинки и грип, зараза на гърлото, кашлица, астма, магарешка кашлица, тонзилит и ларингит. Може да се ползва върху шията, гръдния панер, гърба или вдишването посредством инхалатор.

Подобрява кръвообращението. Лавандуловото масло оказва помощ да се понижи равнището на високото кръвно налягане и може да се употребява от пациенти с хипертония.

5. Мащерка

Мащерката е ароматна билка, отлично допълнение към вашите ястия, частично тъй като е богата на антиоксиданти. Мащерката съдържа флавоноиди, които укрепват здравето: апигенин, нарингенин, лутеолин и тимонин.

Мащерката е доста питателна, съдържа витамини С, А, желязо, манган, мед и диетични фибри.

Благодарение на антибактериалните, антиспазматични, антиревматични, отхрачващи свойства на маслото от мащерка, то може да се употребява:

– Като препарат за домашна приложимост. Маслото от мащерка се употребява за облекчение и лекуване на проблеми като подагра, артрит, рани, язви и задържане на вода, менструални проблеми, отмалялост и гадене, дихателни проблеми (например простуда), махмурлук, и даже меланхолия.

– Като масло за ароматерапия. Маслото от мащерка може да се употребява за подсилване на паметта, централизация и утешение на нервите.

– Срещу загуба на коса. Използва се за лекуване на скалпа и се прибавя към шампоани и други артикули за коса.

– Като лек за кожата. Маслото от мащерка може да помогне за тонизиране на кожата и да предотврати появяването на акне.

– Средства срещу инсекти. Маслото от мащерка може да изгони инсекти и паразити, като: комари, бълхи, въшки и молци.

6. Лайка

Лайката е най-популярна под формата на чай. Успокоява стомашни разстройства и лекува безсънието. Лайката може да се употребява за понижаване на отока по кожата и битка с бактериите.

Лайката е мощно противовъзпалително средство, също има антибактериални, противоспазматични, антиалергични и седативни свойства.

Тя се употребява за лекуване на псориазис, екзема, варицела, обриви, рани, циреи и заболяване на венците.

Маслото от лайка има доста лечебни свойства, само че една от най-документираните използва е за релаксация. Маслото има успокоителен резултат, облекчава напрежението. В допълнение към успокояващите свойства, лайката също отстранява болката в мускулите и ставите.

Тя може да облекчи менструалните конвулсии и болки в гърба, както и да успокои храносмилателната система, да лекува стомашно разстройство или проблеми с диспепсия. Когато се ползва върху кожата, лайката успокоява зачервяването и дразненето.

7. Глухарче

Това растение обичайно се употребява като тоник за черния дроб, потребно за детоксикация и възстановяване на неговите функционалности.

Също по този начин е потребно за понижаване на страничните резултати на медикаменти, отпускани по лекарско наставление, за лекуване на инфекции, проблеми с жлъчния мехур, задържане на вода и оток.

Отварата от глухарче, която може доста елементарно да се подготви (просто кипвате във вода в продължение на 20 секунди), съдържа доста хранителни субстанции, в това число витамин С, витамин В6, тиамин, рибофлавин, калций, желязо, калий и магнезий. Глухарчетата са изключително добър източник на витамин А и имат противоракови свойства.

Как да употребявате тези лечебни растения?

Растенията в действителност няма да излекуват болесттите ви, изключително в случай че към този момент са се развили. Но те ще поддържат вашето здраве, ще снабдят организма с нужните витамини и микроелементи.

Добре проучете използването на растенията, от които се нуждаете.

Засадете най-малко една от тези билки в градината или в саксия на прозореца.

Направете смес, чай, сироп или мас. Всичко зависи от вашия проблем!

Направете си билкова аптечка. Например, изсушете растенията за в бъдеще.

Ако нямате опция да ги отглеждате сами, купете ги от потвърдени места или от познати.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР