Според Световната здравна организация между 60 и 90% от всички

...
Според Световната здравна организация между 60 и 90% от всички
Коментари Харесай

Д-р Венцислав Стоев: Ракът на панкреаса се дължи на заболяване в устата

Според Световната здравна организация сред 60 и 90% от всички възпитаници в света имат кариеси. Според проучване на екип стоматолози 80% от българските възпитаници имат кариес. “Тревожен е фактът, че 5-годишните българчета имат приблизително по 4-5 зъба с кариес, а при 12-годишните наранени са приблизително 3-4 непрекъснати зъба. Някои родители подценяват оралната хигиена при млечните зъби с мисълта, че те са краткотрайни, само че не са наясно, че затрудненията на кариесите по млечните зъби могат да окажат въздействие върху фоликула на непрекъснатите зъби и да застрашат тяхното здраве”, разяснява в новия брой на в. “Доктор”, който към този момент е на пазара, стоматологът доктор Венцислав Стоев от Сдружението на българските зъболекари.

- Здрави ли са зъбите на българите, доктор Стоев?
- Когато става дума за дентално здраве, статусът на българите за жалост не е изключително добър. Дори децата са с по няколко кариеса и страдат от пулпити, демонстрират анализите на Зъболекарския съюз. Още по-лошо е положението измежду възрастните хора, които са всеобщо обеззъбени. Въпреки това те нямат право на изкуствени ченета, отпускани от НЗОК.
Плачевно е положението у нас, тъй като 27 години българинът счита, че страната е виновна за неговото здраве. А това не е по този начин. Още през 1975 година на среща в Алмати Световната здравна организация акцентира, че здравето на индивида е негово обвързване, а по-късно на обществото. Но българинът продължава да има изключително мнение по този въпрос. От 2009 година ние вършим свръхусилие с националната стратегия за профилактика на оралното здраве при децата да го преобърнем.

- Какво значи да сме виновни към здравето си?
- Българинът би трябвало да се научи да отделя пари за здравето си, а той не го прави. Той е теоретичен да дава за колата, за облеклата, за външния си тип, само че не и за своето здраве. Ходи на ортодонт едвам когато изпита болежка. Освен това българинът подценява обстоятелството, че здравето на устата е част от общото здраве на индивида. Целта ни е знанията за него да се трансфорат в част от ценностната система на децата.

Може ли поради развалени зъби да пострада и целият ни организъм - четете в изявлението с доктор Венцислав Стоев на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР