Според статистиката - всеки трети българин е с алергия, а

...
Според статистиката - всеки трети българин е с алергия, а
Коментари Харесай

Тревожна статистика: Всеки трети българин е с алергия

Според статистиката - всеки трети българин е с алергия, а прогнозите са до 2025 година - 50% от популацията да страда от този проблем.
„ Появяват се дребни пъпчици из цялото тяло и стартира да ме сърби доста след всевъзможни млечни артикули, яйца и ядки. Реших, че може да е поради храната. Цяла почивка не мога нищо да хапвам. Седя на плодове и зеленчуци”, сподели Калина Касабова.
Изследванията на Калина удостоверяват догатката й за алергия към някои от храните.
„ Напоследък разширяваме гамата на питателните алергени – като сме създали алерген от пъстърва, от морски блага - скариди. Имаме над 60 хранителни алергени”, заяви доцент Георги Николов – Национален център по заразни и паразитни заболявания.
„ В България ние произвеждаме алергенни препарати за лекуване и диагностика – от хранителни, плесенни, бактериални, поленови. Алергията е имунологично заболяване. За да се развие алергия – първо би трябвало да има генетическо ситуиран организъм и второ – да има алергизиращ фактор, който да попадне в организма, да подтиква имунната система и при още един контакт със същия алерген – да се отключи алергичната реакция”, съобщи от своя страна Богдан Петрунов от националния център по заразни и паразитни заболявания
Всеки от препаратите се създава под непоколебим надзор. И при специфични условия.
„ От лабораторията хората още март месец излизат на полето и стартират да събират полена – който се оставя в специфични пространства – събира се по специфичен метод, проучва се, почиства се – с цел да се извлече дестилат от алергена. Домашният прахуляк се събира от домовете на алергично заболели хора – с прахосмукачки. Пресява се, обработва се по сходен метод – и косми и пърхот – от котки и кучета, от плъхове, мишки – от които също произвеждаме алергенни препарати”, добави Петрунов.
Алергенните препарати се съхраняват при специфична температура – от 2 до 8 градуса, в хладилни камери. С точна точност можем да установим дали и към кой дразнител сме алергични. Изследванията се вършат с така наречен ин витро тест за алергия. Резултатите излизат от няколко часа до няколко дни.
Изпитванията демонстрират реакция към все по-нови алергени. Дразнители при тестванията се откриват в текстилни бои, бижута и козметика. Силни алергени намират и в корпусите на мобилните телефони, таблетите и даже в мокрите кърпи.
Това са другите метали – никел, исполин – провокират доста постоянно алергични реакции. Титанът се употребява в стоматологичната промишленост, никелът се употребява на всички места. Причинява контактен дерматит – тежка реакция, която мъчно се повлиява на лечение”, добави експертът.
Всички съставки, които има в козметиката – разнообразни парабени, ланолини, консервиращи средства – също можели да провокират алергична реакция. Когато алергените влязат в контакт с частиците от мръсния въздух се трансформират в супер алергени и трансформират въздействието си върху организма ни. Сред най-масовите алергени, които тестванията откриват, са плесените и полените.
„ Алерген номер едно в човешката патология е домашният прахуляк – и по-точно микрокърлежите, които се намират в него – това е един комплекс от микрокърлежи, бактерии, плесени – има мощни алергизиращи свойства. Голяма част от случаите на бронхиална астма, на алергичен ринит, на дихателна алергия са породена от домашния прах”, посочи Петрунов.
Плесените се разпукват по време на дъжд и тогава пациентите страдат, които имат алергии – със същата симптоматика, могат да вършат и пристъпи от зной, само че когато са със същинска поленова алергия и падне дъжд, те се усещат добре, тъй като дъждът отмива полените, те не ги дишат - това е разликата сред полените и сред алергията към плесени.
В началото на пролетта – пик обаче бележат алергеиите към полени. Основните признаци на сенната хрема са сърбеж, зачервяване, сълзене от очите, задръстване, раздразнение в носа и увеличена секреция от носа и постоянно и бронхиална астма – т.е. пристъпи от зной.
Когато признаците са по-леки – постоянно се подценяват. Тогава и последствията могат да са най-сериозни, предизвестяват специалистите. Сенната хрема може да се отключи от полените на бора, брезата, елхата, кедъра, леската, габъра, кестена, върбата, тополата, липата, както и от райграс, живовляк, див пелин или киселец. За другите елементи на страната - сенната хрема се отключа от разнообразни алергени, обозначени в специфична карта.
Преди да стартираме каквото и да е било лекуване – можем сами да си помогнем с съответни практични стъпки.
„ Едно обикновено средство е постоянното измиване на лицето и на косата. Поленът полепва в косите и в случай че не се изплакнем – вие си поставяте главата на възглавницата и цяла нощ си дишате полена, който сте си събрали денем. Изтупване на облеклата, с които сте били на открито – с цел да се отстрани полена. Добре е хората, които страдат от поленови алергии, да прекарват по-голяма част от времето в затворени пространства – тъй като влиза извън и усилва концентрацията си”, показа Богдан Петрунов.
Трябва да заобикаляме тютюнопушенето, да живеем при условия, в които няма внезапни промени на температурата, да няма към нас нечиста околна среда. Най-трайни резултати обаче реализира лекуването с имунотерапия, считат специалистите. При 70 % от пациентите – нежеланите реакции от алергена изчезват.
За да се реализира добър резултат би трябвало да се организира такова лекуване от 3 до 5 години. При имунотерапията пациентите се имунизират с екстрактите от алергените, към които демонстрират реакция по избрана скица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР