Според статистиката почти не минава ден без проява на агресия

...
Според статистиката почти не минава ден без проява на агресия
Коментари Харесай

Не минава ден без проява на агресия спрямо медик

Според статистиката съвсем не минава ден без демонстрация на експанзия по отношение на здравно лице. Нечовешко е да посегнеш на някой, който е пристигнал да те избави, да ти помогне и да облекчи страданието ти. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков на конференцията във връзка рестарта на националната акцията на Българския лекарски съюз против насилието над медици – „ Да спасяваш е предопределение, не заслужава наказване “, сътрудник на която е и Министерството на здравеопазването. Тази година мотото на самодейността е „ Добрата дума лекува “.

„ Една от ограниченията, които Министерство на здравеопазването предприе, е подписването на съглашение за съдействие и взаимоотношение сред Прокуратурата на Република България и Министерството на здравеопазването, с което да се сътвори логаритъм за предприемане на незабавни дейности за привличане под отговорност на лица, показали експанзия по отношение на медици “, уточни зам.-здравният министър, като добави, че са извършени срещи в 28-те области с всички районни прокуратури и районни здравни инспекции по отношение на основаването на организацията за бърза реакция при закононарушения против медици.

В рамките на събитието ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров показа данни, съгласно които за тежки похищения против медицински лица за интервала 2011 г.-2013 година са повдигнати 10 обвинявания, като две от тях са приключили с ефикасна присъда; за интервала 2014 г.-2016 година са повдигнати 11 обвинявания, от които едно е приключило с ефикасна присъда. Новообразуваните производства за проявена експанзия по отношение на медицински лица за 2017 година са 37, а за 2018 година – 26, като две от тях са приключили с ефикасна присъда.

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална и 8 на физическа експанзия в центровете за незабавна здравна помощ, а в лечебните заведения са регистрирани близо 227 случая на вербална и 34 на физическа експанзия.

Зам.-министър Пенков напомни, че за ограничение и справяне с експанзията по отношение на медицински лица от центровете за незабавна здравна помощ колите за спешна помощ са снабдени с мобилни паник бутони, които могат да бъдат пренасяни от екипите на незабавна помощ. Освен това се организират постоянни инструктажи и образования по какъв начин медиците да работят и реагират в условия на експанзия.

Като следващи дейности зам.-здравният министър уточни, че Министерството на здравеопазването ще инсталира охранителни камери в центровете и филиалите за незабавна здравна помощ, с цел да може при възможна демонстрация на експанзия, проверяващите да употребяват видео записите за по-бързо определяне на агресорите. Това ще се случи незабавно откакто здравното ведомство направи разбор на потребностите на всеки ЦСМП и ФСМП по отношение на нужния брой камери и подобаващите места, на които да бъдат инсталирани.

Участие в конференцията взеха още зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски, изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Александровска “ доцент Костадин Ангелов, носителят на наградата Лекар годината за 2018 доцент Иглика Михайлова, артистът Владимир Карамазов и незабавни медици от страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР