Според синдикатите е необходима изцяло нова система за социално подпомаганеОт

...
Според синдикатите е необходима изцяло нова система за социално подпомаганеОт
Коментари Харесай

Увеличиха детските надбавки, майчинството и минималната заплата. Какво още?

Според синдикатите е нужна напълно нова система за обществено подкрепяне

От през днешния ден скок на минималната работна заплата и някои обществени помощи. От април хората, които взимат минимално заплащане ще получат 710 лева, а не 650 лева Минималният застрахователен приход за самоосигуряващи се се усилва от 650 на 710 лева, осведоми

Ръст има и при оптималния застрахователен приход от 3000 на 3400лв.От 1 април всички фамилии със средномесечен приход от 510 лева На човек ще имат право на надбавки. Увеличава се и размерът на помощите за деца, като за едно дете сумата става 50 лв., за две – 110 лв., за три 165 лв.. Паричното обезщетение за развъждане на дете до 2 годишна възраст се усилва от 650 на 710 лева Промяна има и в компенсацията за безработица. Минималният дневен размер се усилва от 12 на 18 лева А оптималният от 74 на 85 лева Според синдикатите обаче нарастванията са незадоволителни поради нарасналите цени.

Дългоочакваният растеж на минималната работна заплата към този момент е реалност – над 9 % по отношение на 2021 година. Васил Йорданов, който е строителен служащ обаче пресмята, че даже с нарастването от 60 лева няма да може да покрие главните си разноски.

„ Ще ги изяде инфлацията, инфлацията ще ги изяде..даже са малко, най-малко 1000 лева би трябвало да е минималната. Даже половината ток не можеш да си платиш с тия 60 лева.”, твърди Васил.

Синдикатите също считат, че нарастването не е задоволително, поради високата инфлация и упорстват за нов растеж.

„ Ние искахме 760 и продължаваме да желаеме и считаме, че това е формулата най-малко 50% от междинната, за предходната година беше 1500, тъй че 760 даже не прави 50 % от нея”, уточни Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Отново поради растежа на цените, родители описват, че нарастването на парите за детскинадбавки няма да се усети.

„ Нищо не е, какво да ви кажа....50 лева за едно дете на тази скъпотия нищо не е. С тези 10 лева какво ще й прибавя... 2 шапки”, твърди Галя, родител.

Въпреки сметките, от КНСБ регистрираха позитивните стъпки в обществената сфера. „ Възприе се метода, които ние искахме да се усилват пенсиите през всяка година стаж. Увеличи се и минималното обезщетение за безработица с 6 лева дневно, което е очевидно от 12 стана 18. Има и положителни неща в обществената сфера, само че те мъчно се виждат заради този голям напън от цените на тока и парното, което аз се колебая, че могат да бъдат удържани”, съобщи Пламен Димитров от КНСБ.

КНСБ дадоха оценка на 100-те дни на новото държавно управление, като не пропуснаха и рецензиите. „ Наполовина свършена работа за тези 100 дни и много неща, които не са свършени, най-важното, което за нас е незавършено и много фундаментално е изчезналата стратегия за ръководство. Ние виждаме едно съдружно съглашение, което беше писано в мола”.

Според синдиката е нужна напълно нова система за обществено подкрепяне.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР