Според руското издание Комерсант чуждестранните акционери на проекта Arctic LNG-2

...
Според руското издание Комерсант чуждестранните акционери на проекта Arctic LNG-2
Коментари Харесай

Френски, китайски и японски акционери сложиха кръст на най-големия руски проект за втечнен газ "Арктик СПГ 2"

Според съветското издание " Комерсант " задграничните акционери на плана Arctic LNG-2 - френската TotalEnergies, китайските CNPC и CNOOC и консорциум от японските Mitsui и JOGMEC - са оповестили форсмажорни условия за присъединяване в плана. Проектът, обсъждан като основен за устрема на Русия да усили международния си пазарен дял на полутечен природен газ до 2030 година на 20% от 8%, към този момент беше изправен пред компликации заради глобите на Съединени американски щати поради спора в Украйна и неналичието на превозвачи на газ.
 
Това може да докара до обстоятелството, че Arctic LNG-2 ще загуби дълготрайни контракти за експорт на LNG, а Novatek ще би трябвало да финансира плана независимо. В същото време китайски и японски компании попитаха американските управляващи за опцията за освобождение на доставките на LNG от наказания. За момента Arctic LNG-2 ще би трябвало да продава газ на спот пазара. В същото време поражда въпросът за съществуването на танкери от клас лед за експорт на LNG. Според " Комерсант " корабостроителницата " Звезда " може още веднъж да забави доставката им, само че има късмет през 2024 година да бъдат получени танкери от задгранични корабостроителници.
 
 Най-големият съветски план за полутечен газ Арктик СПГ 2 Най-големият съветски план за полутечен газ Арктик СПГ 2 Източник: Арктик СПГ 2
Чуждестранните акционери на Arctic LNG-2 са оповестили форсмажорни условия по договорите си в плана заради глобите на Съединени американски щати, оповестиха източници в съветското държавно управление пред " Комерсант ". Това значи, че акционерите на завода за полутечен природен газ се отхвърлят от отговорностите си да го финансират и да извършват контракти за изкупуване на полутечен природен газ.
 
Става дума за френските TotalEnergies, китайските CNPC и CNOOC, както и за консорциум от японските Mitsui и JOGMEC. Всеки от тях има по 10% дял в Arctic LNG-2. Самата Novatek има 60%. Всеки от акционерите има право да получава LNG съразмерно на своя дял, т.е. Novatek има 12 милиона тона годишно, задграничните акционери имат по 2 милиона тона. JOGMEC съобщи пред " Комерсант ", че продължава да проучва въздействието на глобите върху арктическия LNG-2, CNOOC не е открита за коментар, а останалите акционери не са дали отговор.
 
Първоначалните вложения в плана " Арктик СПГ 2 " възлизат на $21 милиарда, чието набиране не беше безпроблемно след западните наказания против Русия. Проблемите с финансирането могат да се разширят. Както " Комерсант " заяви на 26 юни, цената на арктическия LNG-2 към този момент се е нараснала с към 17%, до $25 милиарда заради нуждата от закупуване на в допълнение съоръжение.
 
Миналата седмица Ройтерс заяви, че Novatek е изпратила на клиентите си вести за форсмажорни условия по отношение на доставките на полутечен природен газ от портфолиото си. По-специално организацията писа за форсмажорни условия по контракти с китайските компании Shenergy Group и Zheijang Energy, както и с испанската Repsol. Компанията също по този начин подписа дълготрайни съглашения за портфолиото си с Gunvor, ENN и Glencore. Самата " Новатек " получи уведомление за форсмажорни условия от оператора на плана Arctic LNG-2 в края на ноември и трансферира тези форсмажорни условия на купувачите, написа Poten & Partners.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР