Според резултатите от изследването полезните млечнокисели бактерии се развиват еднакво

...
Според резултатите от изследването полезните млечнокисели бактерии се развиват еднакво
Коментари Харесай

Анализи на кисело мляко в полипропиленови опаковки не откриха проблеми

Според резултатите от проучването потребните млечнокисели бактерии се развиват еднообразно добре както в полистиренова, по този начин и в полипропиленова опаковка при опазване на неповторимото им съответствие

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция на пет млечни компании поради опаковки

През юни фирмите желаеха смяна в БДС за киселото мляко в частта за кофичките от полистирен
20 сеп 2017
Опаковките за кисело мляко по БДС няма да се трансформират

Инициаторите на концепцията за актуализация - три от огромните компании в сектора, оповестиха, че против тях се води война
17 юли 2017
Три огромни мандри желаят смяна на опаковките за кисело мляко по БДС

Окончателното решение би трябвало да бъде взето от техническия комитет към Института за стандартизация
19 юни 2017

Полипропиленовите опаковки са безусловно безвредни и резервират биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на наличието на потребната му микрофлора. Това демонстрира серия от проучвания по самодейност на шест млекопреработващи компании, извършени в четири упълномощени лаборатории, в това число и в Агенцията по сигурност на храните, излиза наяве от публично прессъобщение до медиите.

Резултатите

Инициативата за анализите е на производителите на млечни артикули " Димитър Маджаров-2 ", ОМК (марка " Верея " ), " Полидей " ( " Домлян " ), " Булдекс " ( " Ралица милк " ), " Лактима " ( " Балкан " ) и държавната " Ел Би Булгарикум ". През юли фирмите оповестиха, че предават за проучване създадено от тях българско кисело мляко по БДС, опаковано в два типа опаковки - досегашната полистиренова опаковка (единствената пластмасова, позволена от БДС) и в по-съвременната полипропиленова опаковка.

Направените проби са за миграция (за сигурност на опаковките, предопределени за контакт с храни) и за микробиология и органолептика (запазване на качествата на киселото мляко, създадено по БДС стандарта).

" В резултат на извършените проучвания е потвърдено, че не се следи миграция на химични субстанции от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от извънредно значение за качеството му ", споделя доцент доктор Райна Бряскова от Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) - София, представена в прессъобщението.

Според резултатите от проучването потребните млечнокисели бактерии се развиват еднообразно добре както в полистиренова, по този начин и в полипропиленова опаковка при опазване на неповторимото им съответствие. Киселото мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, дава отговор на органолептичните, физикохимичните, микробиологичните характерности, усет, мирис и консистенция според условията на БДС, демонстрират анализите.

Предисторията

През юни т.г. ОМК, " Димитър Маджаров-2 " и " Полидей " желаеха смяна в стандарта за българското кисело мляко (БДС) в частта му за опаковките с искане да се позволи те да са " от материали, предопределени за контакт с храни, според условията на европейските и националните нормативни актове ". В момента БДС позволява единствено три типа опаковки - от стъкло, керамика или полистирен. Според трите сдружения " условието да се употребяват опаковки единствено от един тип пластмаса - полистирен - е ограничаващо и опонира на пазарната логичност " и " разрешава на компании - производителки на опаковки, да спекулират с цената на единствения вероятен материал ". Освен това условието за опаковки от полистирен е от 1972 година, а технологиите за произвеждане на материали за контакт с храни са се развили неимоверно за този интервал.

Техническият комитет на Българския институт за стандартизация (БИС) не позволи смяна в стандарта в частта за опаковките. Според последователи на статуквото в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи неповторимите си свойства и се трансформира в йогурт. Представените резултати от проучванията обаче опровергават това изказване.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията образува произвеждане против ОМК, " Димитър Маджаров-2 ", " Полидей-2 ", " Комлектстрой " и " Ел Би Булгарикум ", с цел да откри дали тези компании вероятно са направили дейности в несъгласие с добросъвестната комерсиална процедура, откакто за прочут интервал от време са продавали българско кисело мляко по БДС в полипропиленови, а не в допустимите по стандарта полистиренови опаковки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР