Според проучване на БЛС 47% от антибиотиците у нас се

...
Според проучване на БЛС 47% от антибиотиците у нас се
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Проблемът не е само в предписването на антибиотици, а и в отпускането им

Според изследване на БЛС 47% от антибиотиците у нас се закупуват в аптеките без рецепта, което демонстрира, че казусът е освен в предписването, а и в отпущането. Това съобщи пред публицисти ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Той бе безапелационен, че предписването става единствено по преценка на доктор и това е принцип, който БЛС ще пази безкомпромисно. Същото по думите му се отнася и до противодиабетните средства, които лекарите назначават като терапия при диабет, само че на процедура се закупуват и с друга цел, както стана ясно през последните месеци.

Д-р Маджаров обърна внимание на обстоятелството, че е извънредно време обществото ни да се отърси от тайната какви количества от медикаментите има в наличност във всеки един миг. По думите му за всички би трябвало да е ясно какъв брой и какви медикаменти има, с цел да не се основава напрежение у хората.

По повод , че с e-предписването може да се наруши достъпа до лекуване с антибиотици, министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков разяснява, че не познава в елементи позицията й, само че напомни, че ограничения би трябвало да се вземат, тъй като България е на челно място в Европа по антимикробна устойчивост.  

Електронното опазване на здравето не е отдалечено опазване на здравето и хората би трябвало да осъзнаят това, акцентира зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов. Той бе безапелационен, че лекарите ще продължат да назначават лекуване единствено след обзор и даде образец от практиката си, когато пред дни му се обадил по телефона негов пациент от Френската ривиера с молба да му изпрати електронна рецепта.

Д-р Брънзалов сподели още, че градивният разговор сред Министерство на здравеопазването, МОН, МЕУ и БЛС е довел до дълго чакани промени и може да бъде образец за взаимоотношение сред институциите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР