Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, посредници

...
Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, посредници
Коментари Харесай

Зърнопроизводители ще протестират срещу безконтролен внос от Украйна

Според ръководителя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, медиатори се възползват от европейските зърнени коридори

Зърнопроизводителите в България, Румъния, Чехия и Унгария се готвят за възможни протестни дейности против нерегламентирания импорт на зърнени култури от Украйна. Вместо да изпращат стоката за трети страни, медиаторите на продукция от Украйна се възползват от опциите, дадени от европейските зърнени коридори, с цел да я оферират на европейските пазари на дъмпингови цени, като по този начин освен ощетяват локалните производители, само че и заемат складовите пространства, които ще са нужни за локалната годишна продукция.

Това сподели Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в ефира на предаването "Бизнес старт " по

"В момента това зърно безотговорно навлиза в страни-членки на Европейски Съюз, където стандартите на произвеждане са напълно разнообразни от Украйна, цените на горива, торове, семена са напълно разнообразни. Земеделските производители в Европейски Съюз са задължени да извършват един куп отговорности по отношение на агроекология и доста други. В момента това зърно, пристигнало на по-ниска цена в нашите страни, подбива нашите цени. "

Според Костадинов досега в България от Украйна са влезнали към 6 хиляди тона пшеница, хиляда тона ечемик, а единствено от 16 юни до момента - към 230 хиляди тона слънчоглед, като предните два месеца са били импортирани спомагателни 300 хил тона.

Тези количества заемат хранилища, които ще са нужни за българската продукция след месец, когато може да се окаже, че производителите, които нямат лични хранилища, ще би трябвало да продават стоката си на безценица, сподели Костадинов.

Според Костадинов зърнопроизводителите в редица страни от Източна Европа се сблъскват с сходни проблеми и сега се разискват взаимни дейности. Българската асоциация ще организира среща на 26 юни, на която ще реши за своите дейности.

Решение на казуса би било да се съблюдават концепциите за европейските зърнени коридори и продукцията от Украйна да се продава на трети страни, а да не остава на вътрешния пазар. Ако се възобнови и търговията в Черно море, това също би означавало, че зърното от Украйна няма да минава през територията на Европейски Съюз, сподели Костадинов и добави, че неналичието на надзор е толкоз огромна, че едвам в този момент се правят инспекции на качеството на вноса (резлутатите от които още не са излезли), и дори сложи под подозрение какво тъкмо съдържат влезлите контейнери.

"Държавата не си гледа работата от няколко месеца ", разяснява той.

Реколтата от пшеница е прибрана на към 85% и ще бъде с към 20% по-слаба от предходната рекордна година поради суши тук-там, захлаждания и измръзване на посеви и забавени превалявания, сподели Костадинов. На места добивите са към 300-400 кг, на други 500-600 кг до 800 кг, като има опасения на каква цена и къде ще се осъществя продукцията.

"Пазарите са доста лимитирани и няма търсене - складовете се запасиха с рапица, няма търсене на тази просвета и има напън в цената. За пшеницата е по същия метод - споделят ни, ние ще се внесем от Украйна. "

Запитан за проблемите със засушаванията, Костадинов разяснява, че до момента в който в бъдеще се чакат все по-сериозни интервали на суша, България не подхваща съответни ограничения за напоителните си системи, а там където се случват неща се работи на парче и се разчита на самодейността на частните бизнесмени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР