Според последните данни на ООН близо един милиард души по

...
Според последните данни на ООН близо един милиард души по
Коментари Харесай

ООН: Близо 1 милиард души са с психично разстройство

Според последните данни на Организация на обединените нации близо един милиард души по света страдат от някаква форма на психологично разстройство - поразителна цифра, която е още по-тревожна, в случай че вземете поради, че включва към един на всеки седем младежи .

През първата година от пандемията COVID-19 процентът на постоянно срещани положения кат о меланхолия и тревога се е нараснал с повече от 25 % , заяви здравната организация на Организация на обединените нации (СЗО) в петък.

В най-големия си обзор на психологичното здраве от началото на века Световната здравна организация прикани повече страни да се оправят с влошаващите се условия.

СЗО предложи образци за положителни практики, които би трябвало да бъдат приложени допустимо най-бързо , като се признае значимата роля, която психологичното здраве играе за позитивното и стабилно развиване на всички равнища .

" Животът на всеки допира някого с психологично здраве ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус. " Доброто психологично здраве значи положително физическо здраве и този нов отчет дава безапелационни причини за смяна.
 Всеки пети човек е имал среща с депресията
Всеки пети човек е имал среща с депресията

10 октомври - Световeн ден за психологично здраве

" Неразривните връзки сред психологичното здраве и публичното здраве , правата на индивида и социално-икономическото развиване значат, че трансформирането на политиката и практиката в региона на психологичното здраве може да донесе действителни, основни изгоди за човеци, общности и страни на всички места. Инвестицията в психологичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички . "

Дори преди да удари COVID-19, единствено дребна част от хората, нуждаещи се от помощ, са имали достъп до дейно, налично и качествено лекуване на психологичното здраве, сподели СЗО, цитирайки най-новите налични световни данни от 2019 година

Например, повече от 70 на 100 от страдащите от неуравновесеност по света не получават нужната помощ , сподели организацията на Организация на обединените нации.

Разликата сред богатите и бедните народи акцентира неравния достъп до опазване на здравето , защото седем от 10 души с неуравновесеност се лекуват в страни с високи приходи, в съпоставяне със единствено 12 % в страните с ниски приходи.
 Най-податливи към меланхолия са младежите сред 15 и 29 години
Най-податливи към меланхолия са младежите сред 15 и 29 години

Специалистите поучават да се фокусираме върху страстите си

Ситуацията е по-драматична за случаите на меланхолия , сподели СЗО, като уточни пропуските в помощта във всички страни - в това число тези с високи приходи - където единствено една трета от хората, които страдат от меланхолия, получават публични грижи за психологичното здраве .

И макар че страните с високи приходи оферират " минимално съответно " лекуване на меланхолия в 23 % от случаите, това пада до едвам три % в страните с ниски и по-ниски междинни приходи.

" Трябва да трансформираме нашите настройки, дейности и подходи за поощряване и отбрана на психологичното здраве , както и за обезпечаване и грижа за нуждаещите се ", сподели Тедрос.

" Можем и би трябвало да създадем това посредством трансформиране на средата, която въздейства на психологичното ни здраве и посредством създаване на услуги за психологично здраве в общността, способни да реализират универсално здравно покритие за психологичното здраве ".
 COVID-19 нараснал депресиите, българите сме най-неудовлетворени от живота
COVID-19 нараснал депресиите, българите сме най-неудовлетворени от живота

Ситуацията у нас с всеки минал ден се задълбочава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР