Според първите екзитполове от днешните избори за Конгрес в САЩ

...
Според първите екзитполове от днешните избори за Конгрес в САЩ
Коментари Харесай

Първи екзитпол в САЩ: Републиканците най-вероятно взимат и двете камари на Конгреса

Според първите екзитполове от днешните избори за Конгрес в Съединени американски щати републиканците ще имат болшинство и в горната, и в долната камара на Народното събрание.

Особено впечатляващо може да се окаже преимуществото им пред демократите в Камарата на представителите), където партията на президента Джо Байдън сега има болшинство.

Междувременно Байдън се готви за две " ужасни години ", в случай че републиканците завоюват днешните избори за Конгрес, заяви Си Ен Ен.

Според малкия екран тази оценка е направена от самия президент на Съединени американски щати по време на пътешестване до Чикаго. " Ако изгубим Камарата на представителите и Сената, това ще бъдат ужасни две години ", е декларирал Байдън пред дребна публика, събрала се в зала на хотела, където не са били позволени камери. " Добрата вест е, че ще имам право на несъгласие ", добавил той.

Резултатите от тези междинни избори ще окажат огромно въздействие върху оставащите две години от президентството на Джо Байдън, а и по-късно.

Всички 435 места в Камарата на представителите на Съединени американски щати, към една трета (35 от 100 места) от Сената и основни щатски губернаторски постове са залогът на този избор.

През последните две години Демократическата партия държи болшинството както в Камарата на представителите, по този начин и в Сената, което е от изгода за президента Джо Байдън да приема мечтаните от него закони. Но всичко това може да се промени през днешния ден.

Байдън няма да гласоподава през днешния ден и ще бъде ангажиран нормалната си работа, само че откакто към този момент е дал своя вот в края на предишния месец, заяви прессекретарят му Карин Жан-Пиер и добави, че " графикът му в Белия дом е много претрупан ".

Междувременно някогашният президент Доналд Тръмп приказва пред изборната си секция в Палм Бийч, Флорида, където пристигна да гласоподава дружно със брачната половинка си Мелания. " Мисля, че ще въде страхотна нощ ", съобщи той.

Запитан дали ще се кандидатира още веднъж за президент след две години, той отговори: " Мисля, че вторник ще бъде доста трогателен ден за доста хора ".

В същото време в Аризона чиновници се занимават с опасенията по отношение на машините за гласоподаване. Избирателните управляващи в окръг Марикопа в щата декларират, че работят " допустимо най-бързо " за премахване на техническите проблеми с табулаторите за гласоподаване, заяви Би Би Си.

" Имаме към 20% от местата, където има проблем с табулатора. Някои от бюлетините, откакто хората са дали своят вот, се пробват да ги пуснат през табулатора, само че те не минават ", сподели ръководителят на окръга Бил Гейтс във видео, оповестено от изборна секция.

Той добави, че се пробват да отстранят казуса допустимо най-скоро, само че в случай че гласоподавателите срещнат усложнения, могат да пуснат бюлетината си и в предпазена кутия като авариен вид. Той сподели също, че хората могат да отидат до друго място за гласоподаване в окръга, с цел да пуснат бюлетината си, в случай че избират.

Тази заран в интернет бързо се популяризира видеоклип, който демонстрира чиновници на изборната комисия в град Антем, Аризона, се пробват да успокоят гласоподавателите, откакто машината се е развалила. Въпреки че служителят упорства, че всички бюлетини ще бъдат преброени - даже и на ръка - гласоподавателите, стоящи на опашката, бяха смутени.

В толкоз огромна страна като Съединените щати техническите компликации в дните на гласоподаване са неизбежни. Но в днешната политическа конюнктура, в която недоверието на гласоподавателите е извънредно високо, всевъзможни механически усложнения в изборния ден могат да подклаждат подправени изказвания за изборни измами.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР