Според основния сценарий на Европейската централна банка еврозоната няма да

...
Според основния сценарий на Европейската централна банка еврозоната няма да
Коментари Харесай

Лагард не очаква рецесия тази или следващата година

Според главния сюжет на Европейската централна банка еврозоната няма да бъде изправена пред криза тази година или през 2023 година, сподели президентът Кристин Лагард в четвъртък. Тя обаче акцентира, че " хоризонтът е мъгляв ".

Лагард означи, че ЕЦБ е доста деликатна към развиването на енергийната рецесия , по-специално на газовия фронт, " тъй като оказва въздействие върху цените на електрическата енергия ".

Тя съобщи, че централната банка взема поради последните развития, в това число " и решението на, защото те оказват въздействие както върху инфлацията, по този начин и върху растежа на еврозоната.
 ЕЦБ: Войната в Украйна визира повече Европа, в сравнение с Съединени американски щати
ЕЦБ: Войната в Украйна визира повече Европа, в сравнение с Съединени американски щати

Сложна обстановка на Стария континент в идващите месеци предвижда Де Гиндос

Европейската централна банка увеличи лихвените проценти с повече от предстоящото в четвъртък, защото опасенията за бързата инфлация надвиха над съображенията за напредък , даже до момента в който стопанската система на еврозоната се люлее от въздействието на войната на Русия в Украйна, оповестяват " Ройтерс " и " Франс 24 ".

ЕЦБ увеличи референтната си рента по депозитите с 50 базисни пункта до нула %, нарушавайки личните си насоки за придвижване от 25 базисни пункта, защото се причисли към световните съперници в увеличението на разноските по заемите. Това беше п ървото повишение на лихвите на централната банка на еврозоната от 11 години насам .

Политиците също по този начин се съгласиха да обезпечат спомагателна помощ за по-задлъжнелите страни от валутния блок от 19 страни - измежду които Италия - с нова скица за закупуване на облигации, предопределена да ограничи повишаването на техните разноски по заеми и по този начин да ограничи финансовата фрагментация.

Слагайки завършек на осемгодишен опит с негативни лихвени проценти , ЕЦБ също подвигна главния си лихвен % по рефинансиране до 0,50% и даде обещание още покачвания евентуално незабавно след съвещанието си на 8 септември.

На конференция президентът на ЕЦБ Лагард разяснява многократни въпроси за това по какъв начин ЕЦБ се отклони от първичните си проекти за стягане и по какъв начин новият инструмент за ограничение на доходността се вписва в нейния главен мандат за битка с инфлацията.

" Ценовият напън се популяризира във от ден на ден и повече браншове ", сподели Лагард. " Очакваме инфлацията да остане нежелано висока за известно време . " Тя изброи движещи фактори, в това число по-високи разноски за храна и сила и повишение на заплатите.

Лагард сподели, че политиците на ЕЦБ единомислещо са решили, че все по-очевидната " материализация " на инфлационните опасности за стопанската система, дружно със единодушието им да поддържат задлъжнелите народи, в случай че е належащо, оправдават по-голямото нарастване на лихвите .

" В последна сметка взехме решение, че е уместно да предприемем по-голяма стъпка към излизане от негативните лихвени проценти. "

ЕЦБ в продължение на седмици насочваше пазарите да чакат нарастване от 25 базисни пункта , само че източници, близки до полемиката, споделиха, че 50 базисни пункта са " пуснати в игра " малко преди срещата , защото знаците сочат към по-нататъшно утежняване на вероятностите за инфлация.

С инфлация, която към този момент се приближава до двуцифрена територия , тя е изложена на риск да се утвърди много над задачата на ЕЦБ от 2%, като всеки дефицит на газ през идната зима евентуално ще тласне цените още по-високо, поддържайки бързия напредък на цените.

Икономисти, интервюирани от " Ройтерс ", предвидиха нарастване от 25 базисни пункта, само че множеството споделиха, че банката в действителност би трябвало да увеличи с 50 базисни пункта, вдигайки рекордно ниската си рента по депозитите от минус 0,5% до нула.

Еврото се повиши с цели 0,8% до $1,0261, като се търгуваше за $1,0198 тъкмо преди изказването, само че стана негативно в деня, когато Лагард приказва.

Новата скица за закупуване на облигации, наречена Transmission Protection Instrument (TPI), има за цел да ограничи повишаването на разноските по заеми в целия валутен блок със стягане на политиката.

" Мащабът на покупките на TPI зависи от тежестта на рисковете, пред които е изправено предаването на политиката ", се споделя в изказване на ЕЦБ. " TPI ще подсигурява, че позицията на паричната политика се предава безпрепятствено във всички страни от еврозоната . "

Тъй като лихвите на ЕЦБ се повишават, разноските по заеми нарастват непропорционално за страни като Италия , Испания или Португалия , защото вложителите изискват по-висока награда, с цел да задържат дълга си.

" ЕЦБ е в положение да реализира огромни триумфи с това ", сподели Лагард.

Ангажиментът на ЕЦБ в четвъртък идва на фона на, който беше предшественикът на Лагард в ЕЦБ.

Увеличението на ЕЦБ с 50 базисни пункта към момента е закъснение от световни сътрудници на банката, изключително от Федералния запас на Съединени американски щати , който подвигна лихвите със 75 базисни пункта предишния месец и евентуално ще се движи с сходен марж през юли.

Но еврозоната е по-изложена на войната в Украйна и опасността от прекъсване на доставките на газ от Русия може въпреки всичко да насочи блока към криза , оставяйки политиците пред алтернативата да балансират съображенията за напредък и инфлация.
 Италия още веднъж пред дългова рецесия
Италия още веднъж пред дългова рецесия

Това може да не е по силите на Марио Драги
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР