Според ново проучване лечението на самотата и социалната изолация може

...
Според ново проучване лечението на самотата и социалната изолация може
Коментари Харесай

Това чувство може да ви убие

С подред ново изследване лекуването на самотата и обществената изолираност може да понижи риска от здравословни затруднения при хора, класифицирани като затлъстели. Самотата е необятно публикувана в целия свят, само че това изобретение е значимо, защото хората със затлъстяване я изпитват доста повече, се споделя в отчета. 

" Към днешна дата факторите, свързани с храненето и метода на живот, са главният фокус в предварителната защита на болесттите, свързани със затлъстяването ", споделя доктор Лу Ци, водещ създател на проучването, оповестено в JAMA Network Open. 

" Нашето изследване акцентира смисъла на отчитането на общественото и психологичното здраве за възстановяване на физическото здраве на хората със затлъстяване ", сподели Ци. 

В изследването са прегледани данни от близо 400 000 души от Британската биобанка - огромна биомедицинска база данни и проучвателен запас, който наблюдава хората в дълготраен проект. Включените в проучването лица не са имали сърдечносъдово заболяване, когато е почнало събирането на данни. След това откривателите са ги наблюдавали в интервала сред март 2006 година и ноември 2021 година, съгласно изследването. 

През този интервал всички аргументи за гибел при пациенти, класифицирани като затлъстели, са били с 36% по-малко при хората, които не са се чувствали самотни и обществено изолирани, демонстрират данните.  

" Време е обществените и психическите фактори да се интегрират към другите индикатори, свързани с храненето и метода на живот, при създаването на тактики за намеса за попречване на затрудненията, свързани със затлъстяването ", сподели Ци. 

Според изследването е открито, че обществената изолираност е по-голям рисков фактор за всички аргументи за смъртност, в това число рак и сърдечносъдови болести, в сравнение с депресията, тревогата и рисковите фактори, свързани с метода на живот - които включват алкохол, физически извършения и диета. 

Резултатите не са изненадващи, споделя доктор Филип Шерер, професор по вътрешни заболявания в Югозападното здравно учебно заведение на Тексаския университет и почетен ръководител на медицинския център Touchstone в Далас. 

Резултатите сочат към възстановяване на " обществената изолираност като евентуално средство за понижаване на смъртността ", споделя той. 

Социалната среда е потребна за здравето 

Макар от време на време да не се приказва толкоз доста за нея, що се касае за диетата или физическите извършения, самотата се признава от ден на ден за главен рисков фактор за утежняване на здравето.  

Според изследване от юни 2023 година вероятността хората, които се усещат обществено изолирани, да умрат по-рано е с 32% по-висока от тази на тези, които не се усещат изолирани. 

" Всички ние можем да се усещаме самотни понякога, само че когато това възприятие е непрекъснато, то може да работи като форма на продължителен стрес, който е вреден ", споделя Турхан Канли, професор по интегративна неврология в катедрата по логика на психиката в нюйоркския университет " Стоуни Брук ". 

" Един от методите, по които това може да се случи, е посредством хормоните на напрежението, които оказват неподходящо влияние върху организма ", споделя Канли.   

" Мислете за поддържането на обществени връзки като за всяка друга активност, която предизвиква здравето: постоянни физически извършения, положително хранене, грижа за себе си ", сподели Канли. 

Как да се преборите със самотата?

Наличието на толкоз доста благоприятни условия за свързване с огромна онлайн мрежа не всеки път значи, че ще бъдем по-малко самотни, сподели Рейчъл Бенджамин, лицензиран клиничен обществен служащ от Ню Йорк.  

Дори в случай че някой има доста контакти с други хора, е елементарно да се почувства уединен и изолиран, в случай че не се усеща интегриран в своята общественост, прибавя Бенджамин. А фотофобията може да накара общностите да затруднят хората със затлъстяване да се усещат разбрани и признати, сподели тя. 

Премахването на предразсъдъците към тях е нещо, което един човек може да промени. Има стъпки, които можете да предприемете, с цел да се опитате да създадете по-качествени връзки - сподели Бенджамин. 

Какво е качествена връзка?  

Това е такава, в която можете да бъдете себе си, без да се постанова да се преструвате на някого, който не сте - прибавя експертът. 

Не се тормозете, в случай че ви отнеме известно време да създадете постоянни взаимоотношения. Качествените връзки изискват време, добави Бенджамин. 

" Просто е належащо време, работа и старания ", счита специалистът. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР