Според ново британско проучване, публикувано в Lancet Respiratory Medicine,при хората,

...
Според ново британско проучване, публикувано в Lancet Respiratory Medicine,при хората,
Коментари Харесай

Дългият COVID може да причини увреждане на важни вътрешни органи

Според ново английско изследване, оповестено в Lancet Respiratory Medicine,при хората, които живеят с дълъг Коронавирус постъпване в болница, са по-чести уврежданията на съществени органи.

Ядрено-магнитните резонанси /ЯМР/ разкриват, че пациентите са три пъти по-склонни да имат някои аномалии в голям брой органи като белите дробове, мозъка и бъбреците, оповестява Би Би Си.

Изследователите считат, че това има връзка с тежестта на болестта.

Надяват се, че изследването в Обединеното кралство ще помогне за създаването на по-ефективни способи за лекуване на дългия Коронавирус.

В изследването са прегледани случаите на 259 пациенти, които са се разболели от вируса дотам, че са били признати в болница.

Пет месеца откакто са били изписани, ЯМР на главните им органи е посочило някои обилни разлики спрямо група от 52-ма души, които в никакъв случай не са имали Коронавирус.

Най-голямо влияние е било следено върху белите дробове, където сканирането демонстрира 14 пъти по-чести отклонения.

При хората, които са били подложени на продъдължително лекуване от Covid, е три пъти по-вероятно ЯМР да покаже някои аномалии в мозъка и два пъти по-вероятно в бъбреците.

Не е имало основна разлика в положението на сърцето или черния дроб.

Д-р Бети Раман от Оксфордския университет - един от водещите откриватели в изследването споделя, че хората, които живеят с продължителни признаци на Коронавирус, е по-вероятно да са претърпели някакво увреждане на органите.

" Пет месеца откакто са били изписани от болничното заведение след лекуване на ковид, открихме повече аномалии в белите дробове, мозъка и бъбреците при тези пациенти, в сравнение с в групата, която в никакъв случай не е боледувала ", споделя тя.

" Възрастта на пациентите, какъв брой тежко са боледували от Коронавирус, както и дали са имали други болести по същото време, бяха значими фактори за това дали сме разкрили увреждания на тези значими органи в тялото. " - добавя доктор Раман

Констатациите са част от по-голямо изследване, разглеждащо дълготрайните резултати на Коронавирус върху приетите в болница лица, известно като изследване Phosp-Covid.

Изследователите са открили, че някои признаци съответстват с признаците на увреждане на органите, разкрити от сканирането с ЯМР - да вземем за пример стягане на гръдния панер и кашлица с аномалии в белите дробове. Въпреки това не всички признаци, изпитвани от хората, живеещи с дълъг Коронавирус, могат да бъдат директно свързани с това, което се вижда на сканирането.

Д-р Раман съобщи, че наподобява аномалиите допълнително от един орган са били по-често срещани измежду хората, които са били признати в болница и са продължавали да оповестяват за проблеми с физическото и психическото си здраве, откакто са се възстановили от първичната зараза.

" Това, което виждаме е, че хората с многоорганна патология на ЯМР са четири пъти по-склонни да оповестяват за тежки и доста тежки душевен и физически увреждания ", споделя тя. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР